Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Me too kool

Me too kool

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Illustratie Janneke Swinkels

Dancehall walk-in

Een jaar geleden opende het nieuwe universitaire sportcentrum van UM Sport zijn deuren. Observant trekt wekelijks de sportschoenen aan en neemt tot aan de zomer deel aan een van de lessen. Vandaag: dancehall walk-in.

De beginner: “O, Brahim, had me dat een uur geleden verteld!” Is de les afgelopen, het zelfvertrouwen gedaald tot een dieptepunt, blijkt de verslaggever zich zestig minuten lang te hebben vergeleken met zeer ervaren studenten. “Ja, het is vrije inloop, voor beginners en gevorderden, maar toevallig zat je net in het kleine gezelschap dat al sinds september bezig is”, lacht dansdocent Brahim Oumou.

Het is iets na achten als iedereen voor de spiegel staat en Oumou het eerste opzwepende nummertje aanzet. Dancehall is een dansstijl uit Jamaica, beetje hiphop, beetje streetdance. “Hebben jullie geen tentamens? Nee? Ik heb het extra makkelijk gemaakt vandaag. Wie deze choreografie niet onder de knie krijgt, is een loser”, lacht Oumou.
Loser. Het woord blijft maar door het hoofd spoken. Totaal verkrampt, probeer ik iets na te doen. Onmogelijk. Het tempo ligt hoog. Ik zie mezelf in de spiegel stuntelen en zucht hardop. Oumou enthousiasmeert: ‘Yes, lovely’, ‘sexy’. Sexy? Dan moet je bij die blonde Nederlandse dame rechtsachter zijn. Zij gooit haar heupen los alsof ze in tropische oorden is geboren.

Terwijl het nummer Ohh Damn door de zaal dreunt, geeft Oumou een korte demonstratie. Onnavolgbaar. Bij dancehall komt techniek kijken, maar het is vooral een mix van strakke en soepele bewegingen die één worden met het ritme van de muziek. En wat eigenlijk heel grappig is: die bewegingen hebben allemaal een naam. Zoals Cut dem off, alsof je iemand onthoofd, Hammer (handen bij elkaar als een hamer) of Too kool, waarbij je twee handen over je bovenlichaam laat glijden, zo van ‘wie kan mij iets maken’.  “Je moet de muziek voelen, niet denken”, roept Oumou. “Kom op, nasty, billen naar achteren.” De laatste vier minuten, als de choreografie in één keer wordt gedanst, prent ik mezelf in: dit is Maastricht, niet Jamaica. Me too kool.

De expert:Dancehall, dat in Europa sterk groeit, is op strakke regels gebaseerd. Respecteer de cultuur, respecteer de artiest, breng het over”, zegt Brahim Oumou. In de professionele scene zijn docenten erg streng op de bewegingen. Geen linkerbeen omhoog als het rechts moet zijn. “Het is ook een heel sociale dans waarbij groepen dansers in ‘halls’ optreden.” Veel beginnelingen denken dat dancehall een soort zumba is, “niet dus. Zumba heeft bewegingen van dancehall afgepakt. Dancehall-aanhangers vinden zumba om die reden niet respectvol.” Over de moeilijkheidsgraad van de bewegingen: “Je moet ontspannen en plezier maken en niet alles per se goed willen doen.”

Voor wie: Iedereen die houdt van bewegen, mannen en vrouwen.

De feiten: Dancehall walk-in, woensdag 20.00-21.00 uur

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)