Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kampioen Feyenoord en de weg naar gemeenschap

Kampioen Feyenoord en de weg naar gemeenschap

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Op gezette tijden treden wij uit onze dagelijkse orde van rangen, standen en bankrekeningen. Dan bewandelt de calculerende burger ongebaande wegen. Wilfried de Jong, succesvol columnist, programmamaker en nog veel meer, viel een paar weken terug de eer te beurt om de koning vanwege zijn verjaardag te interviewen. Een voortreffelijk gesprek,  maar doortrokken van alle gewoonten die het maatschappelijk verkeer in zo’n situatie aan de gesprekpartners oplegt. Afgelopen maandag verschijnt na het behalen van de landstitel de sportcolumn van De Jong op de voorpagina van de NRC. Onder de titel Fontein. Hij pleegde een onbezonnen daad door zijn herenschoen vol met drabbig water uit de Hofpleinfontein in Rotterdam te vullen. Dat eerst over zijn hoofd te gieten en vervolgens gulzig op te drinken. In zijn eigen woorden: “Achttien jaren heb ik met de auto op het Hofplein gereden, nauwelijks oog voor die lelijke fontein. Nu stond ik erin, en liet het water tegen mijn borst spuiten.” Hier is niet meer de succesvolle Wilfried met zijn vaste plaats in de geordende samenleving aan het woord. Hij is één met de uitzinnige menigte. Kortstondig lid van een gemeenschap die de lange pelgrimsweg naar de heilige fontein had afgelegd. De Fontein des Levens die men tenminste eens in zijn leven bereikt moet hebben.

Wilfried en zijn tochtgenoten ondergingen een rituele reiniging die voor even de alledaagsheid verdreef. Naast hem stond misschien een betonvlechter uit Surhuisterveen, een kapster uit Rotterdam-Zuid of een aankomend medisch specialist uit Maastricht. Bij de inauguratie van president Macron in Frankrijk kwamen minder mensen opdagen dan in Rotterdam. Geen wonder: in Parijs kwam geen lange reis ten einde van gelijkgestemden. Men kon zich daar hooguit verlustigen in de grandeur van de gevestigde orde. De ware gelovige in Rotterdam had een lange weg achter de rug. Het slot was een Heilige Week. Toen de bestemming naderde kwam eerst de beproeving. De nederlaag tegen Excelsior voelde als een kruisiging. De oude held Dirk Kuijt mocht niet eens meedoen. Duisternis en droefenis daalden over Rotterdam. Een week later greep de Voorzienigheid in. In de eerste minuut gleed een verdediger van Heracles uit. Dirk uit Katwijk, symbool van het onverzettelijke Feyenoord, haalde vernietigend uit. Weer stond in de wereldgeschiedenis een Verlosser op. The rest is history.

De man uit Surhuisterveen heeft door het volbrengen van de tocht zijn dorp eeuwig aanzien verschaft. We waren erbij, kunnen ze daar nu zeggen.

Hans Philipsen

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: