Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Echt nieuws

Echt nieuws

Medewerkerscolumn

Normaal gezien ben ik niet echt een zeurpiet, maar waar ik me als heuse nieuwsjunkie steeds meer aan erger is de onbenulligheid van het nieuws bij de NOS. Vooral de hoeveelheid sportnieuws – synoniem voor voetbalnieuws – werkt op mij zeer onbevredigend. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van sport en beoefen het ook veel. Maar als ik wil weten hoe het met de wereld gaat, vind ik sportnieuws meer iets voor een mooi van het echte nieuws gescheiden ‘sportjournaal’.

Op de vele willekeurige momenten dat ik dit weekend de nieuwssite bekeek voor mijn laatste nieuwskick, bestonden de eerste vier berichten uit Feijenoord, Feijenoord, Feijenoord en – oké – het Songfestival. De nieuwsalerts van mijn NOS-app bestoken mij deze maandag opnieuw met roodgekleurd vuurwerk ter ere van de Rotterdamse voetbalclub. En nu waardeer ik het initiatief van de NOS om in een tijd waarin de wereld in brand staat en alles uit de hand loopt - het klimaat; politieke verrechtsing; groeiende sociaaleconomische ongelijkheid; een versplinterend Europa; de populistische aanvallen op journalistiek en wetenschap - elke week ook wat aandacht aan positief nieuws te besteden. Ik vind dat heel welkom en verfrissend. Maar zijn dit nou de ‘leuke thema’s’ waar je heel Nederland weer een beetje mee opvrolijkt? Is echt heel Nederland voetbal- en Songfestival-fan en ben ik de enige malloot die hier niets van wil weten; de enige dombo die het nationaal verbroederende aspect er niet van inziet? Ik zie vooral het Oud-Romeinse concept van Brood en Spelen steviger verankerd in onze publieke nieuwsvoorziening.

Zondagavond werd mijn gevoel van eenzaamheid in deze op een vrolijke manier doorbroken. In de Intercity op weg naar huis kwam een drietal jubelende, flink aangeschoten Feijenoordees uit Brabant binnenstappen. Helemaal er van overtuigd dat iedereen in de coupé aan hun feestvreugde zou deelnemen, zongen zij luidkeels de bekende voetbral-liederen. Niemand reageerde zoals zij verwachtten. Iedereen in de coupé bleef stil, we keken elkaar een beetje verbaasd aan en gingen eensgezind over tot de orde van het lezen van tablet, krant en goed boek. De Feijenoordfans bespraken hun teleurstelling in de coupé - en de schoonheid van het voorbijtrekkende Nederlandse landschap -  in een Steenkolen-Brabo-Engels van hoge cabareteske kwaliteit met een buitenlandse reiziger die zich geen houding wist te geven. Gedwongen luisterend naar deze luidruchtige show kwamen wij - de andere reizigers - los en begonnen ons eigen giechelende feestje van herkenning. Wij zijn niet alléén. Toch nog een beetje nationaal verbroederd, dankzij Feijenoord.

Carijn Beumer, universitair docent bij Health, Ethics and Society

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: