Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Regels aangepast, rector mag voortaan van buiten komen

MAASTRICHT. Het interne reglement van de Universiteit Maastricht wordt zo aangepast dat de rector magnificus niet meer per se een eigen hoogleraar hoeft te zijn. Dat blijkt uit de nieuwe tekst die het college van bestuur deze week aan de universiteitsraad voorlegt. Bij de benoeming van decanen blijven de regels echter ongewijzigd. 

De benoeming van Rianne Letschert, op dat moment hoogleraar in Tilburg, tot rector van de UM per september vorig jaar, leidde hier en daar tot opgetrokken wenkbrauwen. Het heersende reglement immers leek overduidelijk: ‘De rector magnificus wordt uit de hoogleraren van de universiteit benoemd.’ De bedoeling daarvan, zo lieten ter zake kundige juristen toen aan Observant weten, was dat de rector als “representant van het hoogste echelon van de wetenschappelijke staf binnen de instelling” in het college van bestuur werd opgenomen. Een rector van buiten die eerst snel tot hoogleraar werd benoemd? Dat was “een trucje”, zo luidde hun oordeel. De voorzitter van de raad van toezicht van de UM, Truze Lodder, trok zich daar niets van aan. De raad benoemt de leden van het college van bestuur. Later liet ze weten er trots op te zijn zich niet aan de regels gehouden te hebben, zeker toen ook minister Bussemaker van OCW haar daarmee complimenteerde tijdens de rectorswisseling.

Het nieuwe bestuurs- en beheersreglement (BBRUM) zegt nu alleen nog dat de rector een hoogleraar moet zijn; daarmee behoren discussies over de herkomst tot het verleden.

Opmerkelijk is echter dat diezelfde lijn niet is doorgetrokken naar de benoemingsprocedure van de decaan van een faculteit. Daarover staat in het reglement nog steeds dat het om een hoogleraar gaat die “werkzaam (is) in de faculteit”. Ook die bepaling is ooit opgenomen om decanen uitsluitend onder de eigen facultaire hoogleraren te rekruteren.

Wil een decaan van buiten worden benoemd, dan wordt een soortgelijk ‘trucje’ toegepast als bij rector Letschert is gebeurd: aantrekken als decaan maar de betrokken man of vrouw eerst wel hoogleraar in de faculteit maken. Of de persoon in kwestie echt iets met dat hoogleraarschap doet, is altijd afwachten. De praktijk leert dat het decanaat veel tijd opslorpt. Bij de UM zijn ‘beroeps’decanen van buiten hoogst uitzonderlijk. Er zijn er drie geweest: Paul Tummers bij cultuurwetenschappen/Fasos, Harold Sanders en Martin Paul bij geneeskunde/FHML.

Op dit moment is er een vacature bij de juridische faculteit. Decaan Hildegard Schneider stopt komend najaar. En er wordt uitdrukkelijk ook buiten de deur geworven.

 

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)