Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Startsein keurmerk Prettig Wonen

Startsein keurmerk Prettig Wonen

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. Met de bevestiging van het schildje ‘Keurmerk Prettig Wonen’ op de gevel van het studentenpand aan de Maastrichter Heidenstraat 7 werd afgelopen vrijdag het startsein gegeven voor de controle van veertig studentenhuizen. Een proefproject en een unicum in Nederland.

“Er zijn in Nederland vaker pogingen ondernomen om een keurmerk voor studentenhuizen van de grond te krijgen, maar het ging altijd mis in de samenwerking”, zegt Maurice Evers, voorzitter van de stichting Keurmerk Prettig Wonen en managing director Student & Staff Housing van de Universiteit Maastricht. “Men kreeg de belangrijkste partners, vaak de particuliere verhuurders, niet aan tafel en dat is hier wel gelukt. Ons keurmerk wordt breed gedragen door de hoger onderwijsinstellingen, de particuliere verhuurders, de gemeente, woningbouwcorporaties, de studentenraad en buurtcomités.”

Het keurmerk is vrijwillig en kan worden aangevraagd door de verhuurder. Opgeleide controleurs (onder andere medewerkers van de woningcorporaties) inspecteren de woning en de documenten, zoals een bewijs van onderhoud van de cv-installatie en bouwtekeningen. Huurders weten dat een gekeurd pand in orde is qua brand- en inbraakveiligheid en dat de eigenaar betrouwbaar is en goed bereikbaar.

“Landelijk worden pas vanaf vijf kamers extra brandveiligheidseisen gesteld, maar het keurmerk verplicht dit ook bij de verhuur van drie of vier kamers”, reageren Huib van Gastel en Tom Kissels van de Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht (VVWM) en bestuursleden van de stichting Keurmerk Prettig Wonen. De VVWM behartigt de belangen van 46 procent van de studentenwoningen in Maastricht. De corporaties Woonpunt, Maasvallei en Servatius hebben een kwart in handen.
Evers: “Het mooie is ook dat de brandweer toegang krijgt tot de bouwtekeningen, zodat deze bij een melding op de hoogte is van de indeling en het aantal kamers.”
Binnen vijf jaar wil de stichting minimaal 60 procent van de studentenpanden in Maastricht veiliger maken.

De buurtcomités hebben zich als laatste partner bij het keurmerk aangesloten, hoewel er hier en daar nog steeds twijfels zijn. “Zij verwachten dat een keurmerk alle overlast oplost, maar daarvoor is het niet bedoeld. Natuurlijk, er hangen leefregels in huis waarvan je hoopt dat de bewoners ernaar handelen, maar we kunnen niets afdwingen. Er zullen nog steeds af en toe rode zakken op de verkeerde dag op de stoep liggen”, zegt Van Gastel. Evers: “En daarvan zeggen wij: spreek de studenten erop aan. Ga de dialoog aan, dat gebeurt jammer genoeg te weinig.”
Bij serieuze klachten of vragen kunnen buurtbewoners een bericht achterlaten voor de verhuurder op de website keurmerkprettigwonen.nl. Van Gastel: “De eigenaar zal antwoorden en actie ondernemen.”

De startfase wordt gefinancierd door de gemeente (20 duizend euro), de particuliere verhuurders van VVWM (10 duizend euro) en de stichting Studentenhuisvesting Maastricht (20 duizend euro) waar de Universiteit Maastricht onder valt. Verhuurders betalen, afhankelijk van de grootte van het pand, tussen de 1,80 en 2,80 euro per huurder per maand na het ontvangen van het keurmerk.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: