Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

”Hoogleraar die geen onderzoek doet, dat kan niet”

U-raad kritisch over hooglerarenplan

MAASTRICHT. In de universiteitsraad zijn bedenkingen gerezen tegen een nieuwe categorie hoogleraar die het college van bestuur wil invoeren. Het gaat om de zogenoemde ‘praktijkhoogleraar’.

Dat zou een variant worden op de bijzonder hoogleraar, iemand die door een externe rechtspersoon wordt benoemd en betaald. Bijzondere hoogleraren worden geacht op dezelfde manier te fungeren als gewone hoogleraren, met taken in zowel onderwijs als onderzoek. Voor de nieuwe categorie praktijkhoogleraar zou dat niet gelden: “Wetenschappelijk onderzoek maakt geen deel uit van de opgedragen taken”, zo zegt de notitie van het college. Maar volgens raadslid Maarten van Wesel kent de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) geen hoogleraren die geen onderzoek doen: dat hoort onlosmakelijk bij de functie, zei hij woensdag in de U-raadscommissie onderwijs en onderzoek. Rector Rianne Letschert kondigde aan de tekst te zullen veranderen: onderzoek zal wel deel uitmaken van het takenpakket, maar niet als kerntaak, en het zal niet officieel worden beoordeeld.

Een tweede netelig punt bij de praktijkhoogleraar is dat deze niet het ius promovendi zou hebben: het recht om wetenschappers (via de universiteit) de titel van doctor te verlenen. Volgens Van Wesel is de wet daar helder over: een hoogleraar heeft altijd het promotierecht, anders is het geen hoogleraar. “Vraag het maar na bij het ministerie”, suggereerde hij. Dat heeft Letschert niet gedaan, zei ze, wel heeft zij het nieuwe hooglerarenbeleid laten doorlichten door de firma Capra Advocaten “en die zeggen dat dit kan”. Capra, dat onder meer een vestiging in Maastricht heeft, afficheert zichzelf als specialist in ambtenarenrecht en arbeidsrecht.

Tot slot maakte studentlid Chris Sauer bezwaar tegen de formule dat bij de benoeming van een universiteitshoogleraar - er zijn er nu vier - de faculteitsraad van de betrokken faculteit pas achteraf wordt ingelicht. Bij andere hoogleraarsbenoemingen hebben de raden adviesrecht. De rest van de commissie sloot zich daarbij aan: dat er geen enkele rol voor medezeggenschapsorganen is voorzien, is ongewenst. Letschert legde uit dat snelheid vaak cruciaal is bij deze benoemingen, “als het nog eens vier weken extra moet duren kan het wel eens niet doorgaan. De hoogleraar uit Twente [bedoeld is Clemens van Blitterswijk] zou dan niet zijn gekomen.”

Maar de vraag om meer invloed van de faculteitsraad beziet ze welwillend. Ze zal met haar collega’s in het bestuur in conclaaf gaan, zei ze, “om te kijken wat werkt. Een mogelijkheid is misschien om een raadslid in de benoemingsadviescommissie op te nemen.”

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)