Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Bevrijd je lichaam”

“Bevrijd je lichaam”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Illustratie Janneke Swinkels

Capoeira

Een jaar geleden opende het nieuwe universitaire sportcentrum van UM Sport zijn deuren. Observant trekt wekelijks de sportschoenen aan en neemt tot aan de zomer deel aan een van de lessen. Vandaag: capoeira.

De beginner: “Wat ga je doen?” Niet iedere collega heeft van capoeira gehoord. Een combinatie van gevechtsport en dans, van kunst en spel. Spelers proberen elkaar te raken, maar wel op het ritme van de Braziliaanse muziek die nu in de Exercise Studio van het UM sportcentrum klinkt. We beginnen met een warming-up. Goed rekken en strekken. “Bij capoeira gebruik je je hele lichaam”, zegt docent Giovanne Da Silva. Maar het mentale aspect is ook belangrijk. Hij laat ons armen, benen, handen, alles losschudden. “Vergeet waar je vandaag allemaal mee bezig was.”

Na het stretchen gaan we bewegingen oefenen. Steeds staand op één been draaien we met het andere. Na vier rondjes wisselen. “Maak lange bewegingen, vind je balans. We zitten de hele dag vast en in elkaar. Nu maken we alles open, bevrijd je lichaam”, roept Da Silva. Dan, de redelijk stabiele verslaggever spottend: “Wat voor sport doe jij nog meer?” “Yoga.” “Aha!” Later vertelt hij dat veel capoeirista’s er yoga bij doen. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom, het komt enorm van pas.

Da Silva deelt ons op in duo’s. Ik word gekoppeld aan Catruga – zijn capoeira-naam – die al tien jaar ervaring heeft. Hij leert me de basisstap – zijstap, andere been naar achteren, arm voor je gezicht, wissel. Al snel zit ik in het ritme. “You are a natural”, lacht Catruga. Eindelijk, een sport waar ik goed in ben. Hij leert me een trap te maken en ook te ontwijken. Dan stelt Da Silva voor om ook wat acrobatiek – een belangrijk onderdeel van capoeira – te doen.

Dit is het punt waarop al het au naturel er helemaal af is. “Kun je een radslag maken?”, vraagt Catruga. Ik kom niet verder dan een kikkersprongetje, van het soort dat een kreupele kikker zou maken. “Het probleem is dat je bang bent”, zegt hij. Dat klopt, ik weet niet of mijn armen het wel houden en durf daarom geen vaart te maken. Stapje voor stapje doen we de beweging opnieuw en opnieuw. Totdat: “Ja, dat is het.” Weliswaar met de voeten nauwelijks 30 centimeter van de vloer, maar toch: het begin is er.

De expert: “Capoeira komt uit de slavernij”, vertelt docent Giovanne Da Silva. “De slaven gebruikten hun lichaam als wapen. De instrumenten werden gemaakt van eenvoudige materialen.” Uit die tijd stamt ook de gewoonte om iedere capoeirista een bijnaam te geven. “Kwam de politie, dan kende men alleen je bijnaam.” Capoeira was namelijk lang verboden, ook nadat de slaven waren vrijgelaten. Tegenwoordig wordt het overal op de straten van Brazilië gedaan. “Zo heb ik het ook geleerd.”

Het is een combinatie van sport en kunst. “De cultuur is belangrijk: de taal, de muziek. Meestal beginnen mensen na een jaar of vijf trainen met het leren bespelen van een instrument.” Tijdens een spel staan de muzikanten in een kring om de capoeiraspelers. “Iedereen doet mee, niemand staat zomaar te kijken. Als je geen instrument bespeelt, zing je.” Het heet een spel en geen gevecht of wedstrijd. Er is geen puntentelling, geen winnaar of verliezer. “Maar je weet het als iemand een punt heeft gemaakt. In tegenstelling tot andere vechtsporten, hou je bij capoeira een aanval niet af door terug te stoten. Je ontwijkt. De truc is om iemand zo te verrassen met een beweging dat hij het niet kan ontwijken. Dan weten jullie allebei dat je een punt hebt gemaakt.”

Voor wie: Mannen, vrouwen, oud en jong: in de capoeira loopt alles door elkaar. “Een beginneling kan ook prima tegen een meer ervaren capoeirista spelen. Die wordt soms arrogant, denkt: die beginneling kan toch niet tegen mij op. En dan word je toch verrast.” De inlooples bij UM Sport wordt nu bezocht door een vaste kern van drie mannen en af en toe iemand die komt kijken. “Dat mogen er veel meer worden.”

De feiten: Capoeira, inlooples op woensdag van 18.00-19.30 uur

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)