Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De niet zo wilde natuur in

De niet zo wilde natuur in

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

De dag van de...

Het is tijd om de wandelschoenen aan te trekken, de rugzak om te doen en de natuur in te trekken. Niet alleen omdat het mooie weer is aangebroken, maar ook omdat juni Great Outdoors maand is. Maar hoe natuurlijk is onze natuur eigenlijk? “Echt wilde natuur bestaat nauwelijks”, zegt onderzoeker Hans Schouwenburg die net zijn proefschrift over natuurbescherming en de ideeën die mensen erover hebben, heeft afgerond. “ Zelfs in de Sahara maakt de lokale bevolking gebruik van de natuur en beïnvloedt die dus. Om aan ons beeld van ‘wilde natuur’ te voldoen, maken we nationale parken. We zetten er een hek omheen en verhuizen de lokale bevolking. Dat is heel paradoxaal natuurlijk.”

Daar houdt de menselijke bemoeienis niet op. In Nederland bijvoorbeeld zijn alle natuurgebieden aangelegd. “Daar is zelfs een woord voor: de nieuwe natuur. Tegenwoordig vinden we biodiversiteit heel belangrijk, dat er een grote verscheidenheid aan planten, bomen en dieren op één plek te vinden is. Dat is de natuur die we het beschermen waard vinden. Maar dat soort natuur ontstaat alleen als de mens ingrijpt. In Nederland overheersen bomen, vooral beuken en eiken. Ze hebben wel eens een experiment gedaan waarbij ze een stuk bos platbranden en dan keken wat er ging groeien. In het begin is er nog verschillende vegetatie, maar daarna wordt het een dicht bos, een monocultuur. Dát is de echte wilde natuur, maar dat vinden we saai.”

Schouwenburg vindt de spanning tussen menselijke invloed en de natuur fascinerend. “Die zie je bij de Oostvaardersplassen, waar bijvoorbeeld grote grazers neergezet zijn die er van nature niet voorkomen. Maar ook vlakbij Maastricht, in het nieuwe gebied Grensmaas. Daar zijn de uiterwaarden teruggegeven aan de rivier zodat die meer ruimte krijgt om water af te voeren. Voor vogelaars is dat nu dé plaats in Nederland.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)