Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-campus Brussel groeit uit jasje

UM-campus Brussel groeit uit jasje

Photographer:Fotograaf: Observant

MAASTRICHT. De UM-campus in Brussel gaat verhuizen. Het huidige pand is te klein geworden voor de lopende activiteiten en zeker voor de ambities die de universiteit ermee heeft. Dat zei Vivianne Heijnen, campusmanager, onlangs tijdens een presentatie voor een universiteitsraadscommissie. De campus, in feite een gehuurd herenhuis in het centrum van Brussel, is in 2009 begonnen als vooruitgeschoven post van de UM, dicht bij de Europese instellingen. Achterliggend idee: het internationale profiel van de UM aanscherpen, vergaderruimte bieden aan onderzoekers en hun consortia, plaats bieden aan trainingen, cursussen en allerhande netwerkactiviteiten en daarmee tevens als een soort UM-ambassade fungeren. Vooral de onderwijsactiviteiten worden uitgebreid, zo is het voornemen, zeker nu wettelijk de mogelijkheid is geopend om buiten de eigen landsgrenzen onderwijs aan te bieden. Onlangs gaf de Tweede Kamer daarvoor het groene licht, naar aanleiding van de plannen van Groningen om in China (Yantai) een dependance te vestigen. Binnen de UM is al vaker geopperd om masterprogramma’s in Brussel aan te bieden, maar tot nu toe mocht dat niet.

Verder zijn hiermee ook de mogelijkheden verruimd om met Britse universiteiten samen te werken in gezamenlijke (joint/double degree) programma’s. Nu de Brexit nadert zijn Britse instellingen naarstig op zoek naar manieren om de kanalen met de EU - en de bijbehorende fondsen - open te houden. Daarvoor hebben ze partners op het vasteland nodig. De UM steunt dat streven, waarbij de campus Brussel een grote rol wordt toebedacht, zo liet bestuursvoorzitter Martin Paul weten. “Ze willen een vaste plek om dingen te organiseren”, zei hij.

Het nieuwe grotere pand - de zoektocht is al even bezig - zal straks tevens benut kunnen worden door onderzoekers van andere Nederlandse universiteiten; de UM is de enige die een eigen pied à terre heeft in Brussel. Overigens zijn ook buitenlandse universiteiten welkom. “Het bevordert onze zichtbaarheid”, zei campusmanager Heijnen. Zij ziet ook mogelijkheden om interfacultaire activiteiten van de eigen UM-faculteiten in Brussel te organiseren: “Op min of meer neutraal terrein, als een soort Zwitserland.”

De kosten zullen uiteraard oplopen. Tot nu toe heeft de campus relatief goedkoop geopereerd: per jaar zo’n 250 duizend voor huur, personeel (2,3 fte) en marketing. De staf wordt nu met 1,7 fte uitgebreid.

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)