Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mythe: het paspoort is de kroon op een geslaagde integratie

Mythe: het paspoort is de kroon op een geslaagde integratie

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Naar het rijk der fabelen

Aan de rechterflank van het politieke spectrum is het een populaire opvatting: het Nederlandse paspoort is geen vanzelfsprekend recht. De liberalen van de VVD beschouwen het als de ‘hoofdprijs’. En die krijg je niet zomaar. Je moet laten zien dat je iets te bieden hebt, je invechten in de samenleving, goede wil tonen.

In Nederland kunnen immigranten na vijf jaar een paspoort aanvragen, maar deze maatregel lijkt te worden aangescherpt. Er ligt een wetsvoorstel om de naturalisatietermijn van vijf jaar te verlengen naar zeven jaar. Het voorstel is al door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer. Vijf jaar is te kort om de taal te leren en te participeren in de samenleving. Als het aan de VVD ligt, wordt het zelfs tien jaar.

Maarten Vink, hoogleraar politieke wetenschappen, moet er niet aan denken. Hij is het volledig oneens met de ‘rechtse’ redenering en draait die om. “Het paspoort is juist een steuntje in de rug voor wie wil integreren en participeren, omdat het allerlei rechten biedt. Uit mijn onderzoek, waarin we nieuwkomers tien jaar hebben gevolgd, blijkt dat immigranten die na vijf jaar een paspoort krijgen meer kans maken op betaald werk. Voor mannen is die kans 24 procent hoger, voor vrouwen 36 procent. Als ze pas na zeven jaar naturaliseren zakt die kans naar 10 procent. Werkgevers aarzelen om niet-Nederlanders in dienst te nemen. Ze vragen zich af hoe het met hun werkvergunning zit, hun verblijfsstatus en hun beheersing van de taal.”

En niet onbelangrijk, zegt Vink: de immigranten uit niet-westerse, instabiele landen profiteren het meest van de korte naturalisatietermijn. “Bovendien voelen ze zich daarna meer thuis in Nederland en zijn dan meer gemotiveerd om hier een bestaan op te bouwen. Ze hebben eindelijk zekerheid. Als je de termijn verhoogt naar tien jaar, laat je mensen ontzettend lang in onzekerheid. In Oostenrijk gebeurt dat al. Wat mij betreft geeft Canada het goede voorbeeld. Daar krijg je bij binnenkomst meteen te horen dat je onder voorwaarden na vier jaar mag naturaliseren.”

Maar let wel, zegt Vink: het paspoort is geen wondermiddel voor al uw problemen. Nog steeds zullen er mensen zijn die geen werk vinden of het slachtoffer worden van discriminatie. Om te onderzoeken wat nu precies de relatie is tussen naturalisatie en integratie, heeft Vink onlangs twee miljoen aan Europese subsidie gekregen. Hij gaat acht landen tegen het licht houden: Nederland, Duitsland, de VS, Canada en de vier Scandinavische landen (http://www.milifestatus.com).

Niet alleen de linkse partijen maar ook de Raad van State, die elke wet onder loep legt, heeft stevige kritiek op het naturalisatievoorstel: het ontbreekt aan een overtuigende motivatie. Vink is het daarmee eens. “Ik denk zelf dat het symboolpolitiek is om rechtse kiezers te winnen.”

De senatoren hebben vragen gesteld aan de staatssecretaris (Klaas Dijkhof, VVD), mede naar aanleiding van het onderzoek van Vink. Ze wachten nu op antwoord.

Dit is een serie waarin wetenschappers misvattingen op hun vakgebied naar het rijk der fabelen verwijzen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: