Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wraak in Segovia

Wraak in Segovia

Film: The Fury Of A Patient Man

Het verhaal: In de Madrileense bar van Juanjo (Raul Jimenez) is de zwijgzame Jose (Antonio de la Torre) een veel geziene gast. Jose toont vooral belangstelling voor Juanjo’s schoonzus Ana (Ruth Diaz). Zij is niet ongevoelig voor Jose’s stille charme, maar weet ook dat haar opvliegerige echtgenoot Curro (Luis Callejo) binnenkort uit de gevangenis vrijkomt. Zodra Curro zich weer in Ana’s leven meldt, blijkt echter dat Jose er een geheime agenda op nahoudt.

Met recht de beste Spaanse film van dit jaar, want:

- The fury of a patient man is het regiedebuut van de Spaanse acteur Raúl Arévalo, die er vier Goya’s (de Spaanse Oscars) mee won, onder meer in de categorie ‘beste film’.

- De cast is over de gehele linie sterk, met een heel sterke hoofdrol van Antonio de la Torre. Diens karakterkop, intense blik en beheerste furie zouden het trouwens ook goed hebben gedaan in de tijd dat westerns nog een populair filmgenre waren.

- The fury of a patient man dient een weinig origineel wraakverhaal op, maar de verpakking is wel origineel. Regisseur Arévalo filmde op locaties die hij kent uit zijn jeugd, en dat vertaalt zich in een authentieke Spaanse sfeer (oftewel veel groezelige bars met tl-verlichting).

- Op audiovisueel terrein gebeurt er veel interessants. De grofkorrelige beelden en het nerveuze camerawerk zitten de film als gegoten, maar vooral de geluidsband is intrigerend, met streepjes cello en donderende percussie die ervoor zorgen dat de spanning soms te snijden is.

Een bewijs dat de Spaanse cinema in een diepe crisis verkeert, want:

- Dat deze film vier Goya’s heeft gewonnen, zegt toch ook wel veel over de tamelijk deplorabele staat waarin de Spaanse cinema zich bevindt. Grootmeester Pedro Almodóvar (Hable con ella, Volver) heeft al veel te lang geen goede film meer gemaakt, en er zijn geen opvolgers in zicht.

- Merkwaardig dat ook het scenario met een Goya bekroond werd, want daar zit nou net de achilleshiel van deze film. The fury of a patient man geeft zijn geheimen namelijk veel te snel prijs.

Het salomonsoordeel: Juni mag gerust omgedoopt worden in de Maand van de Volstrekt Overbodige Bioscoopreleases. Goede films moet je met een lantaarntje zoeken, maar met deze broeierige Spaanse wraakthriller hebben we een klein lichtpuntje in de duisternis te pakken.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)