Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een ‘fishing expedition’ naar duurzaamheid bij SBE

MAASTRICHT. Er gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid – in de brede zin van het woord, dus inclusief zaken als sociale gelijkheid – bij de School of Business and Economics, maar wat precies? En door wie? Om dat te ontdekken, is vanuit de Graduate School het Sustainability Research Theme opgezet. Coördinator Rob Bauer, hoogleraar Finance, organiseerde afgelopen week een brainstormsessie waar zestien onderzoekers hun projecten presenteerden.

Het is een ‘fishing expedition’, zegt Bauer vooraf. Deze middag is vooral bedoeld om uit te vissen waar iedereen mee bezig is en mensen met elkaar in contact te brengen. Niet alleen binnen SBE, maar ook in de rest van de universiteit. Vandaag zijn al medewerkers van ICIS en UNU-Merit aanwezig, Bauer hoopt dat in de toekomst mensen uit alle faculteiten aansluiten. Daar kunnen dan weer samenwerkingen en gezamenlijke projecten uit voortvloeien. “Duurzaamheid in het onderwijs en onderzoek is een belangrijk thema, ook voor studenten en de accreditatie.” Na het in kaart brengen van wat er al gebeurt, heeft het Sustainable Research Theme-team de ambitie om meer projecten op te zetten – al dan niet met partners van andere faculteiten en van buiten – en een duidelijk verhaal voor de buitenwereld te creëren.

Bij het begin beginnen, blijkt een goed idee tijdens de middag. Op vrijwel iedere presentatie komen dezelfde reacties uit het publiek. Men ziet verbanden met het eigen onderzoek, dat van hun PhD’s of studenten. Sommigen sprekers houden zich al langere tijd bezig met duurzaamheid, voor anderen is het nieuw. Doet Paul Smeets, universitair docent bij Finance, al sinds 2007 onderzoek naar hoe je investeerders zo ver krijgt om geld te stoppen in sociale ondernemingen, Yannick Bammens, universitair hoofddocent bij Organisation and Strategy, richt zich pas sinds kort op groene innovaties in zijn onderzoek naar innovatiemanagement bij familiebedrijven.

Er worden veel beloftes gedaan om samen nog eens af te spreken en literatuur te delen. “We willen in het najaar nog zo’n sessie houden en dan ook PhD’s uitnodigen”, zegt Smeets, die lid is van het Sustainable Research Theme-team. “Dan willen we subteams creëren, bijvoorbeeld een voor onderwijs en een voor onderzoek. Ook willen we een goede website opzetten, waar alles wat de UM aan duurzaamheid doet opstaat. Ik denk dat we veel meer doen dan andere Nederlandse universiteiten, maar op een uitzondering na communiceren we dat slecht.”

Duurzaamheid is één van de vijf hoofdthema’s uit het nieuwe strategisch plan van SBE dat eerder dit jaar bekend werd gemaakt. De andere vier zijn: behavioural policy design; conflict, cooperation and diversity; data-driven decision making en human capital development and employability. Ook voor die thema’s zullen binnenkort brainstormmiddagen georganiseerd worden.

Categories:Categorieën:
Tags:
SBE

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)