Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Protestactie Tihange vindt aan UM nog weinig weerklank

Protestactie Tihange vindt aan UM nog weinig weerklank

Photographer:Fotograaf: Flickr.com

MAASTRICHT. Op 25 juni organiseren verschillende Duitse, Belgische en Nederlandse actiegroepen een menselijke ketting om de kerncentrale van Tihange 2 gesloten te krijgen. Die centrale ligt op zo’n 50 kilometer van Maastricht en vertoont al jaren gebreken, zoals scheurtjes in de reactorvaten. De centrale is lange tijd stilgelegd maar zou volgens de autoriteiten nu weer veilig zijn. Een recente inspectie zou dat bewijzen. De actiegroepen die zich verenigd hebben in het initiatief Kettingreactie Tihange plannen een 90 kilometer lange menselijke ketting die van Aken via Maastricht en Luik naar Tihange loopt. In Nederland heeft een aantal Zuid-Limburgse burgemeesters en gemeenteraden zich achter het initiatief geplaatst.

Ook aan de UM zijn medewerkers actief in de voorbereidingen, onder wie Jan Muijtjens van de archiefdienst. Aan het college van bestuur is ondersteuning gevraagd, onder andere in de vorm van een bescheiden subsidie. Daar voelt het college niet voor. Het heeft “sympathie voor het verzoek, maar streeft naar een neutrale positie rond de vele verzoeken voor steun”, schrijft de woordvoerder van het college. Mede daarom gaat het college ook niet in op de vraag om als ‘ambassadeur’ op te treden voor deze zaak, zoals de burgemeesters doen.

Wel krijgen de actievoerders de gelegenheid om de kanalen van de afdeling marketing & communicatie te gebruiken voor hun boodschap.

Tot nu toe zijn pogingen om per e-mail studentenverenigingen en disputen in beweging te krijgen, vruchteloos gebleven, zegt Muijtjens.

Intussen dreigt een groter gevaar voor de actie: de organisatoren is onlangs te verstaan gegeven dat zij zelf voor bewegwijzering en professionele verkeersregelaars moet zorgen, iets wat 66 duizend euro zou kosten. Verschillende gemeenten, waaronder Maastricht, en de Provincie Limburg hebben deze week meteen substantiële bedragen toegezegd om die kosten te bestrijden. De organisatie is optimistisch over de uitkomst.

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)