Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Waar gaat het bloed heen?

Waar gaat het bloed heen?

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

De dag van de...

Twintigduizend zakjes bloed gaan er jaarlijks doorheen in het MUMC+. Daarvoor is het ziekenhuis – net als alle andere – afhankelijk van donoren. Die staan op 14 juni in het zonnetje als het Wereld Bloeddonordag is. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al dat bloed?

Ongeveer de helft wordt gebruikt voor mensen die geen bloed op de normale manier aanmaken, namelijk via het beenmerg, vertelt Yvonne Henskens, hoofd van het bloedtransfusielaboratorium van het MUMC+. Bijvoorbeeld omdat ze leukemie hebben. “Deze mensen worden behandeld met stamceltransfusie en zijn weken en soms maanden afhankelijk van donorbloed om genoeg rode bloedcellen en -plaatjes te hebben.” Hetzelfde geldt – hoewel vaak voor een kortere periode – voor mensen bij wie het beenmerg is aangetast door een zware chemokuur.

De rest wordt grotendeels gebruikt op de operatietafel, al komen daar steeds meer alternatieven voor. “Een arts zal eerst een zout- of eiwitoplossing proberen. Daarna kan hij kiezen tussen rode bloedcellen, bloedplaatjes of plasma. Maar dankzij nieuwe operatietechnieken, bloeden patiënten minder. Wat men soms ook doet, is het bloed dat lekt opzuigen, filteren en weer terug aan de patiënt geven. En mensen die jong en fit genoeg zijn, doneren soms hun eigen bloed een paar weken voor de operatie. Dat krijgen ze dan weer terug.”

Een bloedtransfusie brengt namelijk altijd risico’s met zich mee. “Het Nederlandse bloed is weliswaar heel veilig en wordt uitgebreid getest en behandeld tegen virussen. Maar stel iemand heeft een pinda-allergie en de donor had net pinda’s gegeten. Dan zitten die allergenen in het bloed.”

Er is geen tekort aan bloeddonoren in Nederland, maar het moet goed in de gaten gehouden worden. “Om de donorpopulatie op peil te houden, moeten er wel meer jonge donoren komen. En soms is er een tekort aan bepaalde bloedgroepen. Ook aan bloedplaatjes is soms een tekort. Die kun je maar zeven dagen bewaren en het gebruik wisselt nog al.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)