Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Elsevier: Waar je studeert, voel je straks in portemonnee

NEDERLAND. Voor je toekomstige salaris maakt het niet alleen uit welke studie je kiest, maar ook waar je gaat studeren. Dat schrijft weekblad Elsevier op grond van onderzoek onder ruim een miljoen afgestudeerden.

Het is wel bekend dat antropologen weinig verdienen en tandartsen veel. Maar zijn er ook verschillen tussen hogescholen en tussen universiteiten onderling? Ja, schrijft weekblad Elsevier.

“Gecorrigeerd voor persoonlijke kenmerken van afgestudeerden, aard en omvang van hun contract en opleiding verdienen afgestudeerden van TU Delft en TU Eindhoven het meest”, aldus het weekblad. “Die van Wageningen, Tilburg en de Vrije Universiteit het minst.”

Ook in het hbo zijn zulke verschillen te bespeuren. “De best betaalde hbo’ers komen van de NHTV Breda, de Hogeschool van Amsterdam en Windesheim, de slechtst betaalden van Aeres en de Christelijke Hogeschool Ede.”

 

Miljoen

Elsevier baseert zich op het onderzoek Studie en werk van economisch onderzoeksbureau SEO. Voor het eerst kon dit bureau gegevens analyseren van meer dan een miljoen afgestudeerden.

De onderzoekers konden “onder strikte voorwaarden van privacybescherming” op basis van burgerservicenummers gegevens combineren van de belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) met data van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Per opleiding zijn de verschillen soms groot. Afgestudeerden van de opleiding business administration aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verdienen na tien jaar 6.440 euro bruto. Hebben ze in Groningen gestudeerd, dan is dat ruim duizend euro minder. Fiscaal recht in Leiden levert tien jaar na afstuderen maandelijks 6.404 euro op, terwijl de afgestudeerden van Tilburg bijna achthonderd euro minder krijgen. Van universitaire opleidingen meldt Elsevier overigens alleen de top vijf.

Daar komt de Universiteit Maastricht slechts twee keer in voor. Bij geneeskunde staat de UM op plaats 4, afgestudeerden moeten het na tien jaar met bijna 500 euro per maand minder doen dan die van koploper Utrecht. Ook heeft slechts 46 procent een vast contract, tegen 55 procent van de UU-alumni. Bij Nederlands recht staat de UM op de vijfde plek. Net afgestudeerden van de Erasmus Universiteit (nummer 1) hebben in 34 procent van de gevallen al een vast contract te pakken, tegen 22 procent uit Maastricht. Na 10 jaar verdienen de Rotterdammers per maand 300 euro meer.

 

Verklaring

“Een verklaring van het hoe en waarom vereist nader onderzoek naar de invloed van persoonlijke kenmerken van afgestudeerden en hun type contract”, schrijft Elsevier. “Welke rol speelt verder de regionale arbeidsmarkt? Wat is het effect van cao’s?” Maar verschillen zijn er hoe dan ook.

 

HOP, Bas Belleman/CF

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)