Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Campinggasten en competitiespelers

Campinggasten en competitiespelers

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Illustratie Janneke Swinkels

Badminton

Een jaar geleden opende het nieuwe universitaire sportcentrum van UM Sport zijn deuren. Observant trekt wekelijks de sportschoenen aan en neemt tot aan de zomer deel aan een van de lessen. Vandaag: badminton.

De beginneling: Het is vrij spelen vandaag, maar dat maakt voor trainer Leo de Bock (“met CK”) niet uit: voordat je het weet, staat hij aan je net en geeft ongevraagd advies. Kijk, zegt hij, wijzend naar enkele vrouwen aan de overkant van de zaal: “Ze houden het racket verkeerd vast, als een mattenklopper. Ze doen ook hun best om de shuttle hoog te houden, zoals je op de camping doet. Dat ding moet juist naar de grond. En die jongen daar, zie je ‘m? Dat is een tennisser, kun je zien aan zijn lange slagen. Bij badminton komt alles uit de pols.”

De Bock met CK stelt voor om een paar slagen te doen. Ik hou me groot. “Jazeker, leuk.” Ik ben geen newbie, heb ooit iets van competitie gespeeld, maar dat was eind vorige eeuw. Hoe houdt mijn schouder zich, mijn enkels, eigenlijk mijn hele lijf? Tegen alle verwachtingen in blijf ik overeind, totdat De Bock twee dames uitnodigt voor een mix dubbel.

De dame – een Britse student van het Science Programme – posteert zich aan het net en zelf zou ik het achterveld moeten bestrijken. Het regent dropshots over het net, smashes aan de veldrand en hoge ballen achterin. Al snel ben ik het noorden kwijt en gaat overal in mijn lijf het alarm af. Ook stapelen de misverstanden en twijfels zich aan deze kant van het net op. “O sorry, had ik die moeten hebben?” We verliezen, vanzelfsprekend, maar niet met cijfers waarvoor we ons diep moeten schamen.

De expert: De Bock is 65. Op een zweepslag na heeft hij nooit blessures en laat studenten alle hoeken van het veld zien. Duitsers zijn over het algemeen beter dan de Nederlanders, zegt De Bock, die van huis uit gereedschapsmaker is. “Ze krijgen badminton op de middelbare school. Bij ons is dat vooral voetbal en volleybal. Voor de beste badmintonners moet je naar Indonesië, China en Denemarken.”

Wat verder opvalt is dat jongens veel fanatieker zijn dan meiden. Waar dat precies aan ligt, weet De Bock niet, maar het is wel een probleem. “Vooral voor de studenten van badmintonvereniging HEEP, die in competitieverband al jarenlang geen dames kunnen vinden voor het vrouwen- en mix-dubbel. Vrouwen spelen voor de fun.”
Voor wie de studentensportvereniging mijdt omdat ‘competitie’ nogal serieus klinkt: HEEP betekent Humanum Enim Est Peccare. Oftewel: fouten maken is menselijk.

Voor wie: Iedereen die het leuk vindt om een shuttle over een net te slaan, zowel ‘campinggasten’ als competitiespelers.

De feiten: Badmintonnen kan vier keer per week, inlooplessen: op dinsdag van 19.30-21.30 uur, woensdag van 16.30-18.00 uur, donderdag van 16.30-18.00 uur en vrijdag van 17.00-18.30 uur.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)