Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De romantische scènes zijn het griezeligst

De romantische scènes zijn het griezeligst

Film: The Mummy

Het verhaal: Als grafrover Nick Morton (Tom Cruise) in Irak over een verborgen graftombe struikelt, lijkt hij het lot uit de loterij getrokken te hebben. Niets minder is waar. Het is namelijk de tombe van Ahmanet (Sofia Boutella): wie haar zerk opent, roept een vloek over zich af. In dit geval wil Ahmanet dat haar voormalige minnaar in het lichaam van Morton reïncarneert om gezamenlijk met hem de heerschappij over de aarde te claimen. Morton probeert dit te voorkomen met hulp van archeologe Jenny Halsey (Annabelle Wallis) die werkt voor een schimmige organisatie, geleid  door Henry Jekyll (Russel Crowe).

Elke film heeft ook goede kanten:

  • Het idee dat de Universal studio een zogenoemd ‘Dark Universe’ wil creëren, is sympathiek; het gaat om een aantal remakes van klassieke horrorfilms waarin de oude monsters zoals Frankenstein, Dracula en de weerwolf nieuw leven wordt ingeblazen.
  • De  kleuren zijn fraai.

Een grafzerk die nooit geopend had mogen worden, omdat:

  • Regisseur Alex Kurtzman geen idee heeft waarvoor hij kiest. Het ene moment is dat actie, het andere moment humor en dan weer romantiek, maar niets werkt op zichzelf en past evenmin in de dramaturgische context. Zo is er de vrij spectaculaire scène van een neerstortend vliegtuig waar Morton en Halsey in een haast gewichtsloze toestand een parachute trachten te vinden. Een scène die het vast goed had gedaan in een Mission Impossible-deel maar hier toch vooral misplaatst aanvoelt.
  • De humor komt niet over. De oneliners zijn erg gezocht en menig komisch moment is zo slecht getimed dat het nergens grappig wordt. Mark Rutte is amusanter.
  • De romantisch bedoelde taferelen met dialogen als ‘ik wist wel dat ergens nog wel iets goeds in je zat’ zijn de griezeligste uit de film.
  • Er is niemand in de cast die weet te overtuigen. Tom Cruise is hier bijna net zo gênant als toentertijd op de bank bij Oprah Winfrey, toen hij op en neer sprong om zijn liefde voor Katie Holmes te betuigen.

Slotoordeel:

Kijken naar The Mummy is alsof je een grote zak toegeworpen krijgt met daarin de meest uiteenlopende prullaria. Maak er maar iets van, luidt vervolgens de opdracht. Dit heeft niets met filmisch vertellen te maken, maar is een uiting van luiheid of incompetentie. En hoe treurig is het dat ik het laatste deel uit The Pirates of the Carribean – met de grond gelijk gemaakt in Observant 33 – nu een goede film begin te vinden.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)