Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wereldnieuws uit Marokko

Wereldnieuws uit Marokko

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

In Marokko is het politiek knap onrustig. Net als overal elders in de wereld. Toch zijn er de laatste dagen in de media veel woorden gewijd aan wat zich ooit heeft afgespeeld in Jebel Irhoud in het westen van Marokko in een verlaten barietmijn. De NRC vatte het kort en bondig samen: Moderne mens blijkt veel ouder. Eerst dacht ik nog dat het op mij en mijn generatie betrekking had. Uit een ondertitel bleek het om de menselijke evolutie te gaan. Daaraan dragen wij al jaren niet bij. Onderzoekers rond Jean-Jacques Hublin, een Fransman die in Leipzig en ook in Leiden werkt, groeven in onverstoorde grond botten en werktuigen op die dateren van 350.000 tot 280.000 jaren geleden. Tot zover groot nieuws, maar alleen voor de vakbladen. Sensationeel is echter dat de reconstructie van de schedel aantoont dat het resten zijn van de homo sapiens, de moderne mens uit de kop van het bericht. Daarbij zijn twee zaken breaking en trending nieuws. Onze voorouders lopen honderdduizend jaar langer rond dan we dachten. De vondst is gedaan op 5000 kilometer afstand van de gebruikelijke plaatsen in Oost Afrika. Waarom spreekt deze ontdekking ons zo aan?

Eén deskundige wijst op de zeldzaamheid van menselijke resten uit heel vroege tijden. Volgens hem kunnen ze in één museumzaaltje getoond worden. Het is als het zoeken naar de speld in de hooiberg. De een is daar beter in dan de ander. Maar (on)geluk speelt een grote rol. Lukt het, dan volgt grote roem. In het voetbal komt het wel eens voor - toevallig vorige week nog - dat een veldspeler van zijn eigen helft scoort omdat de keeper van de tegenpartij te ver voor zijn doel staat. Die speler zit voorgoed in de archieven en in het hoofd van de fans. De spits die elke week zijn goaltje scoort moet dat maar afwachten.

Bovendien zijn opgravingen onder moeilijke omstandigheden, films en foto’s van vondsten, mooie voorbeelden van de romantiek van het veldwerk, niet zonder gevaar en met je poten in de modder. Bij succes overschrijd je de grenzen van erkenning door de vakgenoten. Ondanks dat de gespecialiseerde onderzoeker in zijn lab de wetenschap wellicht beter dient.

Tenslotte: een schedel is tastbaar. Een beeld van de weg die de mensheid heeft afgelegd. Sterker nog, een relikwie daarvan. Iedereen bewaart iconen van zijn geschiedenis. De mens van Jebel Irhoud hoort bij de schatten van ons allemaal.

Hans Philipsen 

 

 

 

         

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: