Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kwaadsprekerij

Kwaadsprekerij

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik heb het eerder beweerd: hier gebeurt nooit iets. Nooit iets ergs, bedoel ik dan. Alleen maar mooie dingen. Loop door onze gebouwen en je ziet louter blije gezichten. Zeker op de Berg. Germanicus gaat tegenwoordig neuriënd over de gang, als hij tenminste niet in Verweggistan is (hij ‘doet’ het buitenland), maar ik weet zeker dat hij ons ook daar met een brede glimlach vertegenwoordigt. Heer Boss heeft al zijn begrotingen dik op orde, dus ook hij, ondanks zijn zorgelijke karakter, vlindert rond alsof het altijd lente is. Zijn financiële steun en toeverlaat heet Bollen en die is dezer dagen vervroegd met vakantie gestuurd om ja, eens lekker uit te bollen, ik verzin het niet, ik verzin nooit iets. En zelfs mevr. Lichtschicht, van nature even optimistisch als ongeduldig, heeft een zen-cursus gedaan die haar heeft geleerd onze bestuurlijke bureaucratie te verdragen alsof die bij het normale leven hoort. En dan heb ik het nog niet eens over onze decanen. Ik zie ze regelmatig op hun MT-woensdagochtendjes energiek de trappen op de Berg beklimmen, met gebruinde koppen, een montere conversatie en zonder een spoortje van vermoeidheid. De reden: veel vrije tijd, een faculteit besturen doe je tussen het grasmaaien en de yoga door.

Je ziet het ook in de haarvaten van onze prachtinstelling. We hebben tijd over. Ik weet dat er lieden zijn die klagen over werkdruk en dat ze te veel onderwijs moeten geven aan matig geïnteresseerde studenten, toegegeven, maar dat is het voetvolk, kijk een treetje hoger en de bewijzen van een parallelle economie zijn overstelpend. Neem voormalig Caphri-directeur Onno van S.: die is nog zelden thuis, hij verkoopt tegenwoordig mini-oventjes in de derde wereld, en dat naast zijn hooggeleerde beslommeringen! Of neem vastgoedprofessor Piet E.! Die combineert het nuttige met het aangename door in de wijde omgeving op de racefiets lucratieve projecten te inspecteren. Of neem farmaprof Harald S., die staat op het punt om met een koffertje zelfgemaakte hoofdpijnpillen de beschaafde wereld in te trekken, et cetera enzovoorts. Dus hoezo werkdruk? Wij zijn Bourgondiërs, hier regeert de creatieve levensvreugde!

Hoe anders is het in Leiden. Dat is de oudste universiteit, wij zijn de jongste, en daar wil je dus echt niet werken hè. De Telegraaf onlangs gelezen?  Ik ook niet, moet er niet aan denken maar een collega wees me erop en bovendien namen andere media het over: in Leiden voert een aantal hoogleraren een schrikbewind over het pedagogisch instituut, elders een terreurbewind genoemd, mensen zitten overspannen thuis, en dat gedoe duurt eigenlijk al jaren lang. In december kwamen de eerste berichten naar buiten, nu ligt een intern rapport op straat. Een paar citaten: “Een jonge promovenda heeft een uur lang uitgehuild op mijn kamer na een gesprek met Van IJzendoorn en Bakermans.” Dat zijn twee van de drie boosdoeners, de derde is de echtgenote van Van IJzendoorn. De man won ooit de Spinozaprijs. Voor het begrip, dat is zo’n beetje de Nederlandse Nobelprijs. De professor mag trouwens niet meer op het instituut komen. Wat hij ook flikte: toen een collega een subsidie kreeg, schreef hij de geldschieter aan met het dringende verzoek dat geld niet uit te keren. Het werkklimaat kenmerkt zich door “angst, intimidatie, kwaadsprekerij, blokvorming, laakbaar gedrag op gebied van wetenschap, eigengereid optreden, oncollegiaal gedrag, overtreden universitaire regels, loopjes nemen met waarheid, en niet nakomen van afspraken.”

Heremetijd, wat zijn wij hier dan gezegend in Maastricht! Zulke dingen komen hier niet voor, zelfs niet de helft van wat hier boven wordt opgesomd! Toch?

 

O god, nu krijg ik op de valreep van de redactie van dit prachtblad de tip dat er iets aan de hand is bij de juristen. Iets met blokvorming, kwaadsprekerij, eigengereid optreden. Lieve heer, laat het niet waar zijn! Of op zijn minst niet zo erg!

 

Albert Bergbroeder

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: