Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een rechtse directe en een stoot met links

Een rechtse directe en een stoot met links

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Illustratie Janneke Swinkels

Box-it

Een jaar geleden opende het nieuwe universitaire sportcentrum van UM Sport zijn deuren. Observant trekt wekelijks de sportschoenen aan en neemt tot aan de zomer deel aan een van de lessen. Vandaag: Box-it.

De beginneling: Ook nooit begrepen waarom profboksers al in de vijfde of zesde ronde uitgeput tegen elkaar aan gaan hangen? Na een kwartier Box-it is dat opeens best logisch.

“Ik leer jullie niet de perfecte bokstechniek, daarvoor moet je naar een boksschool”, vertelt trainer Sandra Sanders-Van Wijk aan de bomvolle zaal. “Ons doel is een goeie cardio- en krachttraining waarbij je zoveel mogelijk spieren gebruikt.” De muziek start, en na een fikse warming-up mogen de bokshandschoenen aan. Dat voelt meteen een stuk stoerder, helemaal als de eerste rechtse directe aan de bokszak wordt uitgedeeld. Die stoerheid is snel weg als de schoenveter losgaat en er een nieuwe strik in moet. Dan blijken het lompe gevallen waarmee je alleen maar kunt meppen.

“Tijd voor een combinatie”, roept een enthousiaste Sanders-van Wijk die al boksend nog lucht heeft om af en toe een regel mee te zingen met de muziek. “Je begint met een rechtse directe, meteen er achteraan een stoot op dezelfde hoogte met je linkerhand, dan een zijwaartse met rechts, en eindigen met een linkse op leverhoogte. En denk aan je dekking, steeds die handen weer voor het gezicht.” Even later, als ze de verslaggever een paar tips geeft (“draai de heup mee als je slaat, en houd de linkerhand hoog”) en die meteen het spoor bijster is, klinkt het: “Niet nadenken.” Dat werkt. Niet nadenken, gewoon slaan. Of schoppen. Want ook de voeten mogen na een paar grondoefeningen de bokszak te lijf gaan. Als het uur bijna om is, de hoofden rood en de sportshirtjes doorweekt, blijkt dat ook (kick-)boksers niet zonder buikspieren kunnen. Zittend voor de paal krijgen ze ervan langs. “Het is maar drie minuten”, moedigt de instructeur ons aan. Máár drie minuten? Dan is er applaus, de les is afgelopen. Nu nog de armen omhoog krijgen om de sporttas uit het kluisje te trekken.

De expert: “Je leert de basistechnieken van het kickboksen”, vertelt Sandra Sanders – Van Wijk, die ooit als student bij UM Sport les ging geven en dat nu als cardioloog in opleiding nog steeds doet. “Ik vind het superleuk, het geeft zoveel energie en je kunt je agressie kwijt.” Zelf sport ze - naast haar werk en een dochtertje van vier maanden - zo’n drie tot vier keer per week. 

Het voetenwerk en de juiste slagtechniek (houd je pols en hand altijd in lijn met je onderarm) kosten even tijd. “Ik ga een beginner niet in de eerste les vijftien keer corrigeren, dan voelt die zich een domme oen en komt niet meer terug. Ik doseer het, iedere les komt er een beetje bij.” Box-it is niet blessuregevoelig, vindt de expert. “Alleen als je al last van je schouder of pols hebt, dan zou ik het niet aanraden.” En zonder handschoenen slaan, is ook niet aan te bevelen. “Je slaat je knokkels kapot.”

Voor wie: Voor iedereen die veel spieren wil gebruiken en niet bang is voor een intensieve training. Deze dinsdag zijn er - zoals zo vaak bij de lessen van UM Sport - veel dames, maar ook een paar fanatieke mannen. Kickboksers, weet Sanders-Van Wijk, die sneller dan snel de bokszak belagen. “Die gaan helemaal los.”

De feiten: Dinsdag van 19.30-20.30, donderdag van 17.45-18.45, en vrijdag van 19.15-20.15. Let op: er kunnen maximaal 32 mensen deelnemen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)