Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Saoedisch staatsoliebedrijf sponsort Maastrichts onderzoek

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht knoopt nauwe banden aan met het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, bekend als de grootste en rijkste olie- en gasexploitant ter wereld. Het bedrijf financiert om te beginnen een bijzondere leerstoel op de Chemelot-campus, later uit te breiden tot een onderzoeksprogramma op het gebied van biomaterialen en duurzaamheid.

De contacten zijn via het universiteitsfonds en zijn directeur Jos Kievits tot stand gekomen. Kievits: “Saudi Aramco zit al in Zuid-Limburg, op Chemelot, waar ze werken aan synthetisch rubber in een joint venture met het chemische bedrijf Lanxess. En overal waar Aramco zit willen ze ook maatschappelijks iets betekenen. Om die reden hebben ze contact gezocht met het universiteitsfonds. Omdat ze iets met duurzaamheid wilden doen hebben we hun aanbod graag geaccepteerd.”

Binnen het duurzaamheidsthema deed de UM een aantal voorstellen waaruit de Saoedi’s er een gekozen hebben. Het onderzoeksprogramma heet sustainability of biobased materials in a circular economy en wordt uitgevoerd binnen het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM), gelieerd aan de faculteit Humanities and Sciences.

In het persbericht dat de UM deze week naar buiten bracht is sprake van een “gulle donatie” van Aramco, maar Kievits wil niet zeggen hoe hoog het bedrag is, “ze hebben ons gevraagd dat in deze fase niet te noemen”. In eerste instantie komt het neer op de kosten van een bijzonder hoogleraar die vier jaar lang een dag per week werkt. Daarnaast zou, als na de zomer eenmaal duidelijk is hoe het onderzoeksprogramma eruit gaat zien, extra geld komen voor het aantrekken van promovendi. Het ligt ook in de bedoeling dat deze onderzoeksexpertise wordt ingebracht in de master biobased materials.

Dat een bedrijf dat handelt in fossiele brandstoffen zich op duurzaamheid richt is niet vreemd, zegt Kievits: ‘Shell zet ook hele windmolenparken op.”

Met deze nieuwe partnerconstructie verbindt de UM zich sterker met Saoedi-Arabië dan toch al het geval was. Zo is de FHML betrokken bij verschillende geneeskundeopleidingen in het land, zelfs bij de opbouw van een complete faculteit. Verder was er het Saoedische beurzenprogramma voor geneeskundestudenten, dat overigens vorig jaar door de faculteit is stopgezet wegens onenigheid met de Saoedische regering over de invulling ervan.

Niettemin kan de vraag gesteld worden of het verstandig is om banden te onderhouden en zelfs te versterken met een land dat internationaal omstreden is vanwege onder meer het antidemocratische regime, de hardvochtige toepassing van sharia-wetgeving, de herkomst van de 11 september-terroristen en recent de hevige bombardementen in buurland Jemen.

Tot nu toe heeft de UM het standpunt ingenomen dat haar werk in het land de ontwikkeling ervan ten goede komt: zo worden ook vrouwen opgeleid bij door de FHML-gesteunde faculteiten. Algemeen geldt, zegt bestuurswoordvoerder Gert van Doorn, “dat een universiteit geen politieke organisatie is. We bemoeien ons niet met de politiek van een land. Overigens is Saoedi-Arabië gewoon een handelspartner van Nederland.”

 

Wammes Bos

 

 

 

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)