Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De plastic soep van het lab

De plastic soep van het lab

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

De dag van de...

Sinds klanten er in Nederland voor moeten betalen gaan er 71 procent minder plastic tasjes over de toonbank. Een stap in de richting van het ideaal van de bedenkers van International Plastic Bag Free Day op 3 juli. Hoe veel plastic is er eigenlijk aan de Universiteit Maastricht?

Je zou denken dat het meeste plastic circuleert in de catering. “We zijn nog op zoek naar alternatieven voor het bestek, de borden en kommen, en de koffiebekers”, zegt Marc Fischer, adviseur duurzaamheid. “De borden en kommen zijn nu gemaakt van suikerriet, maar dat kan in Nederland nog niet goed gecomposteerd worden. Voor de koffie wordt er op sommige plekken nog gebruik gemaakt van de echte plastic witte bekers en van papieren bekers die vanwege de coating die erop zit niet bij het papierafval mogen. Er zijn ook bekers met een coating waarbij dat wel kan, daar zijn we ons nu in het verdiepen.”

Toch is de catering niet de grootste plasticverbruiker aan de universiteit. “Dat zijn de laboratoria in Randwyck. Vroeger werd daar veel glaswerk gebruikt, dat werd schoongemaakt in de spoelkeuken. Tegenwoordig moet het materiaal vaak steriel zijn. Die onderdelen worden geleverd in een kartonnen doos, daarin zit een grote plastic zak met daarin kleine onderdelen die, om steriel te blijven, in aparte kleine plastic zakjes zijn verpakt. En dan is het onderdeel, denk bijvoorbeeld aan kweekflessen, zelf ook van plastic gemaakt.” Dat laatste gaat bij het gevaarlijk afval, de rest in de gewone plasticbakken die sinds kort in de gebouwen staan. “Het is bijna allemaal folie, dat is goed te recyclen. Verder hebben we er weinig invloed op, men heeft het nodig voor onderzoek.”

De UM heeft geen speciaal plastic-beleid. “Wel om het restafval in het algemeen terug te dringen. En als we plastic gebruiken, zou dat verantwoord geproduceerd moeten worden en gescheiden weer ingezameld.”

Dit is de laatste aflevering van deze serie.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)