Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een Franstalige Belg die Nederlands spreekt

Een Franstalige Belg die Nederlands spreekt

Photographer:Fotograaf: Observant

Ontmoet de eerstejaars

De Franstalige Brusselaar Mathias Leclercq (19) blijkt uitstekend Nederlands te spreken. Geleerd op de middelbare school, in een immersion-(onderdompeling)programma waarin de Nederlandse lessen extra intensief zijn en een aantal vakken geheel in onze taal gegeven wordt. Dat waren dus geschiedenis en aardrijkskunde.

Nu zijn er weinig Franstaligen in België die Nederlands spreken, laat staan zo verdienstelijk als Mathias, dus hoe is het zo gekomen? “België is drietalig, dan mag je toch wel de belangrijkste twee hoofdtalen beheersen, vind ik.”

En makkelijk als je in Nederland gaat studeren? Jawel, maar dat was niet de reden van zijn komst naar Maastricht. Op een onderwijsbeurs in Brussel was de Universiteit Maastricht present, hij raakte geboeid door European Studies en komt dus daarvoor naar de UM. En vanwege de kleinschaligheid en het probleemgestuurde onderwijs, het PGO. Die termen kent hij niet, wel PBL: de verengelsing gaat snel hier. Weet hij dat Belgen het daarmee in het begin wel eens moeilijk hebben; te timide, te afwachtend in de onderwijsgroepen met al die Hollandse grote bekken? Je moet er assertief zijn. Hij glimlacht, nee, dat wist hij niet. “Maar bedankt voor de tip.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)