Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Sportieve agressie heb je nodig, zeker binnen het boksen"

"Sportieve agressie heb je nodig, zeker binnen het boksen"

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

De zeven zonden van bokser Xavier Köhlen

 

  • Hebzucht. Ik hecht niet zo aan spullen, maar als ik boodschappen doe, kom ik altijd met meer thuis dan op het lijstje staat.

  • Gulzigheid. Ik ben verslaafd aan boksen, ik ben er altijd mee bezig, kijk naar alle wedstrijden. Ik moet die zien of ik nu moet studeren of niet. Wat eten betreft: als ik veel train, eet ik heel veel en alles door elkaar: banaan, panini, zakje chips, nog een broodje. Drugs heb ik nog nooit gebruikt, dat is doping. Ik ken een jongen die is gepakt en een schorsing van vier jaar kreeg. Ik ben nu 25, als ik vier jaar niet mag boksen kan ik het vergeten. Sinds 4,5 jaar drink ik geen alcohol, heel bewust vanwege het boksen, maar ik vind het ook niet zo heel lekker. En die kater vind ik ook niks.

  • Onkuisheid. [Lacht] Ik heb een vriendin, dus ik ben wel eens onkuis. Er zijn profboksers die zes tot acht weken voor de wedstrijd geen seks hebben, dat doen ze voor de concentratie, de focus. Ik vind dat je de avond voor een wedstrijd beter geen seks kunt hebben, je verbruikt toch energie.

  • Jaloezie. Ik ben niet echt jaloers ingesteld, meestal probeer ik de dingen te relativeren. Maar als ik de jongens van het Britse nationale team zie, dan is relativeren lastig. Zij krijgen heel veel aandacht in het Verenigd Koninkrijk en zijn verzekerd van een profcontract na de Olympische Spelen. Bij de Amerikanen is het ook heel goed geregeld. In Nederland niet. Wij krijgen én weinig aandacht, én er is hier geen bedrijf dat profboksen promoot. Dat beperkt je kansen op een profcarrière. Op Nederlands bekendste profbokser Arnold Vanderlyde ben ik vooral trots.

  • Luiheid. Ik ben heel actief, maar als ik mijn kamer moet opruimen denk ik al snel: dat kan morgen ook. En ik word al moe als ik eraan denk dat ik moet hardlopen. Die looptrainingen zijn heel belangrijk voor de basisconditie, maar ik heb er een hekel aan. Net als aan het beklimmen van de trappen bij Snowworld in Landgraaf iedere maandagochtend. Ik weet dat het goed is, maar geef mij maar explosieve intervaltrainingen.

  • Woede. Sportieve agressie heb je nodig, zeker binnen het boksen. Gefrustreerde agressie werkt juist averechts, dan ga je fouten maken. Ik kan me heel kwaad maken, vooral over onnodige of onrechtvaardige regeltjes. Of als mensen zich verschuilen achter die regeltjes of besluiten van bovenaf.

  • Hoogmoed. Ik overschat mezelf niet, maar wel mijn tegenstander. Ik denk altijd dat hij meer kan, maar na de eerste ronde denk ik vaak: o, is dit het. Met tentamens heb ik het ook, ik denk altijd dat het pittiger wordt dan het daadwerkelijk is. Daarom ga ik zo snel met mijn studie. Ik doe meer mijn best omdat ik verwacht dat het moeilijker zal zijn.

 

Xavier Köhlen, 25, afgestudeerd bachelor fiscaal recht (in drie jaar), nu masterstudent directe belastingen, geboren en getogen in Sittard.

Traint vier tot acht keer per week voor het WK boksen in 2019, lid van twee boksclubs: De Amateur in Munstergeleen waar ook Nederlands bekendste bokser Arnold Vanderlyde is begonnen, en Olympia 75 in Heerlen met trainer Patrick Driessen.

Beste prestatie tot nu toe: Europees kampioen karate junioren in 2009, brons tijdens internationale wedstrijd boksen in Halle 2017, drie keer Nederlands kampioen boksen. Categorie: weltergewicht (tot 69 kilo).

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)