Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ook in Venlo vieren ze feest

Ook in Venlo vieren ze feest

Photographer:Fotograaf: Margriet Hoffmans

Venlo Introduction Day

Maastricht heeft de Inkom. Venlo heeft de VID, Venlo Introduction Day. Vorige week donderdag 24 augustus vond in de Noord-Limburgse gemeente voor het eerst een centrale introductiedag plaats. Twee hogescholen en campus Venlo – een bachelor en twee masters van de UM – sloegen de handen ineen. Qua aantallen was het echter meer een hogeschoolfeestje: van de 1200 deelnemers waren er slechts zo’n veertig van campus Venlo.

Mentoren namen de nieuwelingen in groepjes van 25 onder hun hoede. Allerlei activiteiten passeerden de revue: van een dance battle en obstacle run tot TedX pitch workshop, gevolgd door een diner en een feest in poppodium Grenswerk. De VID past in de plannen van de gemeente Venlo om de stad aantrekkelijker te maken voor studenten. Ze wil uitgroeien tot “een levendige studentenstad met de juiste huisvestingsvoorzieningen”, aldus de meerjarenbegroting Venlo Studentenstad (2016-2019). "Goede voorzieningen voor studenten vormen een randvoorwaarde om jongeren te binden aan de regio met goede banen."

Venlo herbergt de Campus Greenport, een van de vier Limburgse Brightlands campussen waarbij alles draait om voeding en gezondheid en daarmee is het ook een aanjager van de economische ontwikkeling in de provincie. Volgens de website studiekeuze123.nl woonden er afgelopen academisch jaar bijna tweeduizend studenten in Venlo terwijl ruim het dubbele er een opleiding volgt. Fontys Hogeschool neemt de allergrootste hap maar haar opleidingen trekken vooral jongeren uit de (Duitse) regio die na schooltijd huiswaarts gaan. Bij het University College Venlo ligt dat anders. Daar is de populatie veel diverser met studenten uit alle delen van de wereld, weet Maartje Lieshout, marketing- en communicatieadviseur van het UCV. Vanaf september lopen er in totaal zestig studenten rond, verdeeld over drie jaren maar dat is nog ver weg van de ooit geplande jaarlijkse instroom van 150.

Volgens studenten is het uitgaansleven in Venlo relatief beperkt, sterk gericht op zithoreca en op het lokaal (Limburgs) uitgaanspubliek, maakt de meerjarenbegroting Venlo Studentenstad duidelijk. "Er liggen kansen voor een regelmatige uitgaansactiviteit." Ook worden studenten opgeroepen meer voor hun eigen doelgroep te organiseren. Daarnaast is er behoefte aan lunch- en koffiezaken waar men elkaar kan ontmoeten en samenwerken.

Tijdens de opening van het evenement, vorige week donderdag, zag de nieuwe CheckVenlo app het levenslicht. Er is informatie te vinden over het Venlose studentenleven: de opleidingen, financiën, bijbaantjes, gezondheid, transport, sport en huisvesting, in zowel het Nederlands als Engels.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)