Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Komkommernieuws en zomergasten

Komkommernieuws en zomergasten

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Toen het meeste komkommernieuws al vergeten was, kwam de Europese Commissie met een verrassend bericht. De richtlijn komkommer wordt afgeschaft. Tot op heden mag de komkommer niet al te krom zijn. Bij voorkeur zo recht mogelijk moet hij ons tot aankoop verleiden. Kromme exemplaren zijn uitschot. Brussel is bij zinnen gekomen. Het argument is lofwaardig ecologisch. Vernietiging van goede waar moet voorkomen worden. Hopelijk past het besluit ook bij een afscheid van regelzucht.

Het komkommernieuws zelf was niet veel zaaks. Aan het begin van de vakantie was er nog een klassiek bericht uit de oude doos. Hoe staat u tegenover glutenvrije hosties? Dat is in sommige kringen nog een heel dingetje. De Paus heeft er zich uiteindelijk mee bemoeid. Niet doen, is zijn dringend advies. Niet terug te vinden in het Nieuwe Testament of de traditie. Ik zal het goed met de lezer maken: I rest my case!

Nauwelijks komkommernieuws was het gedoe over het aanspreken van het publiek. Zomaar dames-en-heren roepen is er niet meer bij. Persoonlijk ben ik voor: Beste Allemaal. En dan heb ik het niet alleen over mensen. Eindelijk zijn we dan af van alle afzonderlijke categorieën. Zoals de legercommandant oude stijl die na het verwelkomen van een aantal hoogwaardigheidsbekleders voortging met het begroeten van de heren officieren en hunne dames, onderofficieren en hun juffrouwen alsmede manschappen en hun vrouwen. Deze kwestie zal niet verdwijnen met de eerste school- en werkdag. Een taalkundige Beeldenstorm staat ons te wachten.

De eiercrisis laat ik rusten. Helaas geen komkommernieuws. Behalve de Haagse ambtenaar die het Nederlandse volk als volgt geruststelde: als het niet nodig is zou ik vóór zondag aanstaande geen eieren eten. Zo krijg je de burgers wel angstig. En de boeren in de gordijnen.

Gelukkig was er zoals elk jaar op zondagavond Zomergasten op de VPRO. Een uitstekende jaargang. Een nieuwe gespreksleider voor de drie uren gesprek en tv-fragmenten. Een gelukkige keuze van gasten. Met als hoogtepunt in het gesprek met de primatoloog Frans de Waal de beelden van de vriendschap en de tastbare aanhankelijkheid tussen de stervende chimpansee Mama, 59 jaar oud, en haar begeleider. Na de passende stilte kwam de vraag aan de orde van dieren en de dood. Chimps kennen de dood van anderen, maar weten ze ook dat ze zelf doodgaan? Waarschijnlijk niet. Hoe zit dat bij mensen? We weten dat we zullen sterven. Wat dat betekent: dood gaan, dat gaat ons menselijk verstand te boven.

Hans Philipsen

             

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)