Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gemeenteraad en U-raad: samen vergaderen

Gemeenteraad en U-raad: samen vergaderen

MAASTRICHT. De PvdA-fractie in de Maastrichtse gemeenteraad wil voortaan dat de raad minimaal twee keer per jaar samen met de universiteitsraad vergadert. Dit om de banden tussen gemeente en met name studenten strakker aan te halen.

Antoine van Lune, woordvoerder studentenbeleid in de PvdA-fractie, vindt dat in de gezamenlijke vergaderingen vooral de voortgang van het Student en Stad-project aan de orde moet komen. Dat heeft in de paar jaar dat het nu draait, te weinig opgeleverd, vindt hij. Er is de Housing helpdesk, er is MyMaastricht, er is Match dat studenten aan buurtactiviteiten koppelt, maar “er had meer bereikt kunnen worden”, zegt hij. Het project is onlangs door de gemeente zelf geëvalueerd (meer daarover in een volgende Observant), met de conclusie dat het voortgezet en uitgebreid moet worden. Er is geld voor nog één jaar. Oppositiepartij PvdA wil de financiering met jaarlijks 150 duizend euro structureel maken. Begin september komt dat in stemming.

Met de gezamenlijke raadsvergaderingen hoopt Van Lune ook een gevoel van gezamenlijk ‘eigenaarschap’ van Student en Stad te stimuleren: “Wat de gemeenteraad betreft, mijn beeld is dat die zich geen eigenaar voelt.”

Bij de U-raad is de houding vooralsnog afwachtend. Voorzitter Jonathan van Tilburg noemt het voorstel “interessant”. Als het voldoende draagvlak in de gemeenteraad krijgt en er een concreet plan ligt, zal hij dat met de U-raad bespreken. “De vraag is: heeft het toegevoegde waarde? Er is tenslotte al een Maastrichtse studentenraad die met de gemeente overlegt.”

Iets anders: weet Van Lune dat de voertaal in de U-raad Engels is? De gemeenteraad vergadert verplicht in het Nederlands.
Van Lune: “Nee, dat wist ik niet, maar daar vinden we wel wat op. Ik ben als bestuurslid van het PvdA-Roze Netwerk veel op internationale conferenties geweest, daar werkt men met vertalers, dat loopt best soepel.”

Wat hem betreft kiest men straks een vergaderlocatie buiten de eigen gebouwen van de twee partijen. “Het gouvernement [provinciehuis] zou mooi zijn, daar zijn ook faciliteiten voor tolken.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)