Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Topsporters hebben eindelijk streepje voor aan UM

Topsporters hebben eindelijk streepje voor aan UM

Photographer:Fotograaf: UM Sports

Extra steun voor sporters op hoog niveau

MAASTRICHT. Studenten die op hoog niveau sporten, krijgen vanaf nu extra steun van de Universiteit Maastricht. Niet alleen wordt hun studieprogramma zoveel mogelijk op maat gesneden en hebben zij kosteloos toegang tot de Gym van UM-Sport, ook krijgen ze vijf maanden (in plaats van de reguliere drie) financiële ondersteuning vanuit het profileringsfonds.

Lange tijd leken topsport en probleemgestuurd onderwijs (mede door de aanwezigheidsplicht) niet samen te gaan. Een wielrenner als Tom Dumoulin, die rond 2010 gezondheidswetenschappen studeerde, kreeg onvoldoende steun om zijn bachelor tot een goed einde te brengen.

Drie jaar later zette de UM geen handtekening onder het actieplan Flexibel Onderwijs en Topsport (FLOT) van NOC*NSF; een samenwerking tussen hoger onderwijsinstellingen en de sportorganisatie voor betere ondersteuning van de topsporter én de erkenning van een ‘duale carrière’: de student krijgt aan het einde van de rit zijn diploma en een certificaat van NOC*NSF.

“Wij vonden in 2013 dat het pgo niet geschikt was om te voldoen aan de eisen van het actieplan, maar inmiddels doen we al meer dan veel andere universiteiten”, vertelt het hoofd van UM-Sport, Birgitte Hendrickx. De UM kent al langer de Reguliere UM Topsportondersteuning voor studenten vanaf regionaal niveau. Maar voor de topsporter die op nationaal en/of internationaal niveau opereert, komt er vanaf september extra ondersteuning. Naast kosteloos toegang tot de Gym en andere trainingsruimtes van het universitaire sportcentrum, ook geld uit het profileringsfonds en een jaarlijkse vergoeding van 250 euro voor deelname aan (inter-) nationale kampioenschappen. Daarnaast  staan er Meet&Greet-bijeenkomsten op het programma voor topsporters, studieadviseurs, Topsport Limburg (de organisatie die bepaalt of iemand een topsporter is en zo ja in welke categorie), en bijvoorbeeld decanen van het profileringsfonds.

Verder zijn faculteiten “flexibeler als het gaat om de inschrijving voor een onderwijsgroep of practicum. De student mag bijvoorbeeld als eerste kiezen voor een tijdstip en dag. Ook bestaat de mogelijkheid om zes jaar over de bachelor te doen.” Al mag het nog flexibeler wat Hendrickx betreft, zeker als het gaat over het moment dat iemand een tentamen moet maken. “Soms valt de toetsweek midden in een belangrijk toernooi of trainingskamp. Ik ga er uiteraard niet over, het is aan de faculteiten, maar een ingelast mondeling examen of een inhaalopdracht kan het leven van een topsporter een stuk makkelijker maken.”

Hoeveel topsporters de UM in huis heeft, kan Hendrickx niet zeggen. “We krijgen lijsten van studenten die via Topsport Limburg een topsportstatus hebben gekregen, maar sporters van buiten de provincie moeten zich zelf bij ons melden. Net als buitenlanders. Zij krijgen dezelfde faciliteiten als Nederlanders. NOC*NSF bekijkt hun niveau en bepaalt dan welke status ze in Nederland zouden krijgen.” Dat er zusterinstellingen zijn die wel weten hoeveel topsporters ze in huis hebben, heeft alles te maken met een vinkje op StudieLink. “Dat is voor de UM niet geactiveerd. Dat willen we gaan aanpassen.”

 

 

  • Ben jij een topsporter, maar niet als zodanig bekend bij UM-Sport of de faculteit? Neem dan contact op met je studieadviseur of stuur een mailtje naar de topsportcoördinator van de UM: umtopsports@maastrichtuniversity.nl

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)