Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De oogst van een jaar

De oogst van een jaar

Photographer:Fotograaf: Observant

Opruimactie

MAASTRICHT. Het terrein rond de UM-gebouwen in Randwyck is van de zomer schoongeveegd. Het resultaat: ruim honderd weesfietsen. Gebruikers hebben die massaal achtergelaten. Per ongeluk vergeten of met opzet, want hé, als de studie is afgerond, is zo’n vervoermiddel ook niet meer nodig. En een fiets past nu eenmaal niet zo makkelijk in een auto, laat staan in een vliegtuig.


De opbrengst van de schoonmaakactie was onlangs te bezichtigen in de parkeergarage bij de Universiteitssingel 40 (zie foto). Hier en daar staat er een zonder ketting, stuur of zadel, sommige hebben lekke banden, maar de meeste zijn nog goed voor een tweede ronde. Dat laatste gaat niet gebeuren. De fietsen zijn niet te koop en worden ook niet naar de kringloop verhuisd. Volgens gebouwenbeheerder Allert Andela worden ze “uit elkaar gehaald, beoordeeld en eventueel tot ‘nieuwe’ fietsen gerecycled. Dat gebeurt door een extern recycle bedrijf.” De Universiteit Maastricht wordt daar niet rijker van.


Iedere zomer is er zo’n opruimactie, vertelt Andela. “Het is en blijft verbazingwekkend veel elk jaar.” Studenten en medewerkers worden er begin juni op geattendeerd. “De fietsen worden twee weken later gemerkt, circa vier weken daarna verzameld en weer vier weken later – deze keer zes weken – afgevoerd.” De waarschuwing gaat naar alle faculteiten aan de Universiteitssingel.

Waarom wordt er niet gekozen voor een tweede leven? “Dan zouden mensen hun fiets kunnen terugvinden bij een ander. Dat maakt ons tot fietsendieven en de kringloop tot heler. Dat willen we niet, vandaar ook de lange responstijden als iemand zijn fiets kwijt is.”

Waarschijnlijk had menige verzamelde Randwyck-fiets al een tweede of derde (illegale) eigenaar. Maastricht kent relatief de hoogste cijfers van fietsdiefstal,
bleek onlangs uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit  (StAVC). Gemeten naar het aantal inwoners staat de stad in de top 5 van plaatsen waar de meeste diefstallen worden gemeld. Kanttekening: het aantal meldingen zegt lang niet alles over het daadwerkelijke aantal diefstallen. Misschien is men elders minder bereid om aangifte te doen.  

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)