Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zwemmen, eten en slapen

Zwemmen, eten en slapen

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

De zeven zonden van zwemster Merle Verkijk
 • Hebzucht. Ik ben gek van trainingsbadpakken, koop ze graag in allerlei felle kleurtjes en printjes. Doordat ik veel in het chloorwater lig, slijten ze vrij snel. Gelukkig zijn er dan weer nieuwe collecties: een goed excuus om te kijken voor een ander. Ik koop ze meestal een maatje te klein, liefst hoog opgesneden, zodat het badpak een beetje in mijn billen zit [knipoogt].
   
 • Gulzigheid. Zwemmers verbranden veel calorieën. Ik eet daarom wat ik wil, hoewel ik liever kies voor veel groenten in plaats van snacks of patat, tenzij uit de airfryer, haha. Ik ben dol op sushi, tot op het gulzige af. Mijn gewicht zegt me niet zoveel; het kunnen spieren of vet zijn. Ik kijk gewoon in de spiegel. Na een fikse training vul ik mijn tekorten aan met chocolademelk of eiwitrepen. Eiwitshakes vind ik niet echt lekker.
   
 • Onkuisheid. Mijn vriend is mijn coach. In Eindhoven – waar we twee jaar geleden allebei in een trainingscentrum woonden en zwommen – kregen we een relatie. Hij komt oorspronkelijk uit Heerlen en verhuisde terug om er onder meer trainer te worden. Na een tijd besloot ik onder hem te gaan trainen. Wel spannend ja, het is toch afwachten of zoiets gaat werken. In het begin hadden we vaker woorden, wist ik het beter, maar naarmate mijn prestaties beter werden, besefte ik dat hij meestal gelijk had. Ik kan moeilijk sorry zeggen, maar ik probeer het steeds vaker. In de zwemsport gebeuren regelmatig ‘onkuise’ dingen [glimlacht]. Je ligt met elkaar in het water, gekleed in een badpak of broekje, afgetrainde lichamen, dat kan zorgen voor aantrekkingskracht. Ik? Ik ben nooit echt van de scharrels geweest. Je wilt natuurlijk ook niet een bepaalde naam krijgen.
   
 • Jaloezie. Er zijn leeftijdsgenoten die al een WK of de Olympische Spelen hebben bereikt. Natuurlijk denk ik dan wel eens ‘wat als’, maar ik heb bewust gekozen voor een combinatie met mijn studie. De kans dat je bij de beste zwemmers gaat horen, is klein, laat staan dat je je brood ermee kan verdienen. Wat jaloezie in mijn relatie betreft: ik vind het eigenlijk wel leuk als hij aandacht krijgt van andere meiden. Ik maak me geen zorgen, we zijn inmiddels zes jaar samen en verloofd.
   
 • Luiheid. In het huishouden ben ik erg lui en lomp. We wonen samen, ik heb het geluk dat mijn vriend veel in huis doet. Ik houd van slapen. Mijn vader zei vroeger al: ‘De drie hobby’s van Merle zijn zwemmen, slapen en eten’.
   
 • Woede. Ai. Ik kom lief over – ben ik ook – maar er zit flink wat pit in. Ik kan veel hebben, maar als het klaar is, dan is het ook goed klaar. Als een training niet loopt, raak ik gefrustreerd. Dan kan ik op het water slaan, gooi ik met spullen en krijgt mijn vriend de volle laag. Het is een manier van afreageren, mijn zwemgenoten zijn het gewend, haha.
   
 • Hoogmoed. Ik denk dat iedere sporter zelfverzekerd moet zijn, ik in elk geval wel. Maar op het moment dat ik mezelf te veel onder druk zet en continu wedstrijden voor de boeg heb, gaat het mis. Dan kan ik niet meer slapen en komt er uiteindelijk niet uit waar ik wel voor heb getraind. Ik heb het een paar jaar geleden meegemaakt. Nu doe ik wat ik leuk vind. Als ik ontspannen ben, zwem ik veel beter. Ik ben ijdel, ik ben trots op mijn lichaam en wil het graag laten zien. Dat kan misschien arrogant overkomen, maar ik geef niet heel veel om wat anderen van mij vinden.

Merle Verkijk, 23, master Nederlands recht, specialisatie strafrecht, geboren en getogen in Zoetermeer.

Traint acht tot twaalf uur per week, o.a. Nederlandse kampioenschappen in december 2017. Zwemt voor zwemclub Albion in Zuid-Holland (maar traint in Heerlen).

Beste prestatie tot nu toe: twee keer Nederlands kampioen op de 200 meter vlinderslag bij de dames senioren.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)