Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Drie kwalen en goedbedoeld advies

Drie kwalen en goedbedoeld advies

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Een versleten knie, toenemende staar en een moeilijk regelbare hartritmestoornis. N. en ik mogen niet vergeten dat we een dagje ouder worden. Inhouds- en ervaringsdeskundigen houden ons dat voor. Goedbedoeld en tot vervelens toe. Er is hoop. De geneeskunde is in staat knieën te vervangen, nieuwe lenzen in het oog te plaatsen en met een pacemaker de hartslag te reguleren. Over die vooruitgang niets dan lof. Binnenkort komen mijn ogen aan de beurt. Gelukkig maar, zwart op zwart niet kunnen zien, het plezier in lezen verliezen, niet meer vogels kunnen kijken, het is hoogst vervelend. Als dat zo zou blijven, zou ik ook een voltooid leven hebben. Niet echter zoals ze dat bij D66 bedoelen.

Wie te maken krijgt met repareerbare kwalen, moet het ongevraagd en goedbedoeld advies van zijn omgeving ondergaan. Slechts een enkele keer komt een sombermans aan het woord. In schrille bewoordingen schildert hij/zij hoe de buurvrouw van de schoonmoeder van zijn tante sinds kort in een rolstoel zit, nadat de knieoperatie in een verwoestende infectie was ontaard. Meestal neemt het advies een andere wending. Wij hoeven ons geen zorgen te maken. De spreker had een tijdje pijn gehad, smeren met Voltaren of zoiets was niks voor hem. Binnen de kortste keren zat hij via de huisarts bij de orthopeed die de week daarop nog wel een gaatje had. Binnen twee maanden liep hij weer als een kievit. Vul voor orthopeed cardioloog of oogarts in, dan volgen overeenkomstige succesverhalen. Vol afgunst en bewondering horen wij de spreker (m/v) aan. Zulke artsen en genezingsprocessen hebben we tot op heden gemist.

Waarom vertellen mensen verhalen die hooguit halfwaar zijn? Bij doorvragen blijkt dat het echt niet zo gemakkelijk ging, dat de artsen uitdrukkelijk op de risico’s hebben gewezen, dat revalidatie niet altijd vlotjes verloopt. En vooral dat het onplezierige voortraject soms jaren heeft geduurd. Verder speurwerk leverde op dat mensen bij wie de ingrepen geheel of gedeeltelijk zijn mislukt niet geneigd zijn daar spontaan over te praten. Hooguit als er een fout in de behandeling wordt vermoed. Een episode van ziekte of gebrek wordt of verzwegen, of afgedaan als business as usual.

Ook van voorbije kwalen is men niet zomaar verlost. In de komende tijd moeten in de USA honderdduizenden dragers van pacemakers terug naar hun technicus. Hackers blijken in staat de hartslag te beïnvloeden. Een geintje moet kunnen!?

Hans Philipsen

 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: