Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meer eerstejaars aan UM

Meer eerstejaars aan UM

Photographer:Fotograaf: Observant

Opnieuw landelijk debat over aantal buitenlanders

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht zal dit studiejaar tussen de 3 en 5 procent meer eerstejaars verwelkomen dan in 2016. Toen daalde de instroom licht en begonnen bijna 6800 studenten aan een bachelor- of masterstudie (totaal aantal studenten was vorig studiejaar bijna 16.900). Zo’n 56 procent van de nieuwe lichting komt uit het buitenland, en dat is iets minder dan vorig jaar (57 procent). Het aandeel Nederlandse studenten groeit daarmee licht.

Deze week laaide het debat over het aantal buitenlandse studenten aan de Nederlandse universiteiten weer op. Het zou de Nederlandse belastingbetaler alleen maar geld kosten, klonk het afgelopen maandag in Nieuwsuur. De voorzitter van de universiteitenvereniging VSNU, Karl Dittrich, bestreed dat en verwees naar een onderzoek van Nuffic. Veel buitenlanders blijven na hun afstuderen vaak nog een tijd in Nederland en brengen zo geld in het laatje.

Op de vraag wat een wenselijk percentage aan buitenlandse studenten in de international classroom is, zei Dittrich: “Tussen de 20 en 40 procent.” Maastricht heeft er al veel meer, 57 procent, constateerde presentator Twan Huijs. “Maar dat is ook een internationale universiteit”, aldus de VSNU-voorzitter die zelf lange tijd (onder andere als collegevoorzitter) aan de UM verbonden was.

Het debat werd aangejaagd door een recent rapport van het Rathenau Instituut dat waarschuwt voor scheefgroei: de universiteiten proberen zoveel mogelijk studenten te werven in het binnenland maar ook in toenemende mate in het buitenland. Ze leveren steeds meer bachelors en masters af, maar de bekostiging door de overheid blijft achter. Als oplossingen noemt onderzoeker Jos de Jonge: of meer geld erbij, of de universiteiten kleiner.

Exacte cijfers over de instroom van de eerstejaars zijn pas in december te verwachten. Tot 1 oktober kunnen nieuwe masters en bachelors zich nog inschrijven.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)