Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Iedere patiënt een maaltijd per dag

Iedere patiënt een maaltijd per dag Iedere patiënt een maaltijd per dag Iedere patiënt een maaltijd per dag Iedere patiënt een maaltijd per dag

Photographer:Fotograaf: archive Victoria von Salmuth

Student Award 2017

Spannende tijden breken aan voor Victoria von Salmuth. De Duitse zesdejaars geneeskunde gaat begin november, als ze haar studie heeft afgerond, voor het eerst sinds twee jaar terug naar het Shirati KMT Hospital in Tanzania. Daar zette ze het Food Programme op waarvoor ze afgelopen maandag tijdens de opening van het academisch jaar de Student Award 2017 won.

Het begon met de geboorte van een drieling, tijdens Von Salmuths coschap in het Shirati ziekenhuis in 2015. “Sowieso een bijzondere gebeurtenis, omdat het zo weinig voorkomt.” De drieling kwam gezond ter wereld, maar groeide vervolgens niet. “In eerste instantie waren we bang dat de moeder uit bijgeloof de kinderen als iets onnatuurlijks zag en ze daarom niet genoeg voedde.” Er bleek echter iets anders aan de hand. De moeder had zelf zo weinig te eten dat haar borstvoeding onvoldoende voedingsstoffen bevatte. “Hier is het vanzelfsprekend dat je maaltijden krijgt in het ziekenhuis. In Shirati was daar geen geld voor. Patiënten zijn voor hun voedsel afhankelijk van familie, maar omdat het een districtziekenhuis is, moeten mensen soms twee dagen lopen en kunnen dus niet even langsgaan.”

Von Salmuth haalde zelf eten op de markt voor de jonge moeder. “Dat was natuurlijk geen echte oplossing, ik zou een paar weken later weer weggaan. Dus ben ik naar het hoofd van het ziekenhuis gegaan. Er bleek al eens een voedselprogramma op te zijn gezet, maar omdat er geen kartrekker was, was het niet van de grond gekomen.” Samen berekenden ze wat er nodig zou zijn en hoeveel dat zou kosten. “Er was al een soort buitenkeuken en een kookkachel binnen. Vrouwen uit de buurt bleken bereid het eten te koken. We begonnen met de kwetsbaarste patiënten – kinderen, zwangere vrouwen en ouderen – en gaven ze vijf dagen per week één maaltijd per dag.”

Terug in Duitsland vroeg Von Salmuth vrienden en familie te doneren. “Het was vlak voor Kerst, even was ik bang dat het eenmalig zou zijn.” Maar de donaties bleven komen, de kring breidde zich uit en het programma werd onderdeel van een stichting. Inmiddels krijgt zo’n 60 procent van de patiënten in het Shirati ziekenhuis  zes dagen in de week een maaltijd.

De eerste taak die Von Salmuth zichzelf heeft opgelegd als ze in november terugkeert naar Tanzania, is uitzoeken hoe het project verder kan groeien zodat alle 150 patiënten te eten krijgen. “Daarvoor is een tweede kookkachel nodig. Het transport is lastig, omdat het ziekenhuis zo afgelegen ligt en zoiets in de regio niet te krijgen is. Dat kan ik niet vanuit hier regelen.” Verder wil ze de toekomst van het project veilig stellen. “Nu zijn we voor een groot deel afhankelijk van donaties van privépersonen. Misschien kunnen we iets opzetten met social entrepreneurs? Misschien kunnen mensen groenten gaan verbouwen naast het ziekenhuis? Ik weet het nog niet, maar het is belangrijk dat dit een duurzaam project wordt.”

In dat kader wil Von Salmuth ook proberen een onderzoek op te zetten naar het effect van voeding. “Je verwacht dat mensen sneller herstellen, korter in het ziekenhuis verblijven en minder complicaties oplopen, maar je moet iets op papier hebben om bijvoorbeeld de overheid bij het project te betrekken.”

Ook kijkt ze graag naar het bredere plaatje. “Dit speelt in veel ziekenhuizen in afgelegen gebieden, niet alleen in Afrika. Idealiter zou het Shirati als rolmodel dienen voor nieuw beleid.” Wil ze het onderzoek zelf uitvoeren? “Heel graag, al ligt dat voor mijn gevoel nog ver in de toekomst. Eerst moeten we de onderzoeksvraag kunnen opzetten. Zover zijn we nog lang niet. De komende tijd gaat niet alleen over beslissingen maken voor het project maar ook voor mij persoonlijk. De meeste van mijn jaargenoten zijn al afgestudeerd en hebben een opleidingsplek. Zij weten precies wat hen te wachten staat, voor mij ligt het nog allemaal open. Dat is een uitdaging, maar geeft ook enorme vrijheid.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)