Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“It is not the school that makes the student, it’s the student that makes the school”

“It is not the school that makes the student, it’s the student that makes the school”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Opening academisch jaar

MAASTRICHT. Als er iets belangrijk is in de wereld, is het wel onderwijs. Die stelling bewees de jonge (27) Libisch-Canadese arts en activiste Alaa Murabit, keynote spreker bij de opening van het academisch jaar, met levendige anekdotes uit haar eigen leven.

Murabit beweegt zich op veel terreinen, waaronder vrouwenrechten maar ook duurzaamheid. Ze werd samen met zestien anderen door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties benoemd tot advocate van de Sustainable Development Goals van de VN, vastgesteld in 2015. Net als de president van Ghana, voetballer Lionel Messi, koningin Mathilde van België en zangeres Shakira, om er een paar te noemen.

Die VN-doelen zijn tamelijk breed gedefinieerd, zodat ook goed onderwijs er deel van uitmaakt. Murabit put uit een rijke persoonlijke ervaring op dat gebied. Haar ouders verruilden in de jaren tachtig Libië voor Canada, het gezin telde uiteindelijk elf kinderen. “En dan moet je dus voor je plekje vechten”, zei Murabit, waarbij school en schoolprestaties belangrijk werden gevonden. Hoe belangrijk bewees haar vader toen het in de ijskoude uithoek van Canada waar ze woonden een keer min 40 graden vroor, de auto dienst weigerde, ze de bus naar school miste en haar vader haar te voet naar school bracht. Daar aangekomen besteedde hij ruim tijd aan het warm wrijven van haar handen, “zodat ik een pen vast kon houden en mee kon doen in de les”. 

School gaf haar het idee “dat ik alles kon worden”. En haar vader, arts, wees haar nog eens op haar eigen rol in dat proces, want “it is not the school that makes the student, it’s the student that makes the school”.

Murabit, van wie overigens een TED-talk op internet is te vinden waarin ze uitgebreid en geestig over haar ouderlijk gezin vertelt, benadrukte de kracht van onderwijs en wetenschap. Die toont zich overal, zei ze: geneeskunde drijft op wetenschap, politiek en beleid kunnen niet zonder statistische onderbouwing, er zijn weinig terreinen denkbaar waar wetenschap geen rol speelt. “Dus”, besloot ze met nadruk in de richting van de studenten, “besef dat het je eigen verantwoordelijkheid is: jij wordt later aan de tafel gevraagd waar beslissingen vallen, jij kunt deuren openen, jij gaat beleid maken.”

Wat Murabit vermoedelijk niet was verteld: een opening van het academisch jaar trekt gewoonlijk nauwelijks studenten, op een vertegenwoordiging van de verenigingen en eventuele studentenprijswinnaars na. Maar het overige (oudere) publiek ontving de boodschap welwillend.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)