Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Schrijf geen academische papers om jezelf op te hemelen”

“Schrijf geen academische papers om jezelf op te hemelen”

Photographer:Fotograaf: Nrupaja Bhide/ Harry Heuts

Ochtendsymposium Opening Academisch Jaar

“Vanochtend stonden er zes mensen op het podium. Allemaal vrouwen. Het laat zien dat vrouwen veel meer gericht zijn op actie dan mannen”, zegt Rob Bauer, hoogleraar Finance. Hij wijst naar zichzelf en zijn medejuryleden – ook allemaal vrouwen – en grapt: “Omdat mannen betere sprekers zijn dan vrouwen neem ik deze taak op me.” Aan het einde van het ochtendsymposium feliciteert hij student Nrupaja Bhide en rechtsfilosoof Marieke Hopman die beiden de zogeheten action research award van 3000 euro hebben gewonnen.

Action research. Het thema van de ochtendbijeenkomst sluit naadloos aan bij de vraag waar het deze maandag 4 september – opening academisch jaar - om draait, namelijk of academici de wereld kunnen veranderen. Als schoolvoorbeeld van een action researcher vertelde Shyama Ramani, hoogleraar Development Economics bij UNU-MERIT, een verhaal waarin ze universiteiten oproept naar hun rol te kijken. “Ze moeten connecties leggen met burgers, slachtoffers en beleidsmakers. Universiteiten moeten hun mensen trainen, spin offs creëren and make the world a better place.” Na de tsunami in december 2014 in de Indische oceaan, startte ze het project ‘Friend in Need’. Ze wilde de sanitaire voorzieningen in lokaal India verbeteren. Samen met bewoners, vrijwilligers, professionals en studenten probeert Ramani in haar thuisland een verandering op gang te brengen. Hoe klein dan ook. In een interview in Maastricht University Webmagazine vertelt ze nog steeds te experimenteren “met verschillende modellen waarmee ze de missie tot een goed einde wil brengen”, maar het belangrijkste is dat bewoners ervan overtuigd raken dat ze afvalbakken en toiletten moeten gebruiken.”
Over action research zegt ze: “Je moet focussen op een probleem, jezelf ermee identificeren en het onderzoek uitbreiden. Bespreek het probleem met de mensen die ermee te maken hebben. En schrijf geen academische papers om jezelf op te hemelen.”
Drie studenten en drie promovendi grijpen deze ochtend de kans om de jury (met onder meer prof. Shyama Ramani en prof. Rob Bauer) in vier minuten te overtuigen van de waarde van hun project. Nrupaja Bhide, student aan de School of Governance, is al van kleins af aan begaan met het enorme afvalprobleem in haar thuisland India. Ze hoopt dat de komst van compostbakken – één voor ieder huishouden – een gedragsverandering teweeg brengt. “Gedeelde verantwoordelijkheid, zodat ieder een steentje bijdraagt aan een gezonder land.” Nrupaja Bhide is de terechte winnaar, zegt jurylid Bauer omdat “het project zo van jezelf is”.
De tweede winnaar, Marieke Hopman, promovenda aan de rechtenfaculteit, zet zich in voor beter onderwijs in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), “een vergeten land. En dat terwijl het in zoveel lijstjes staat, van minst ontwikkeld en armste tot ongelukkigste land in de wereld.” In CAR woedt al jaren een burgeroorlog, er is veel geweld en het onderwijs dat er is, is onder de maat. Wekenlang deed Hopman er veldonderzoek, sprak ze met kinderen, onderwijzers en andere betrokkenen en bezocht ze verschillende klaslokalen. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het onderwijs er beter wordt?” Ze pleit voor workshops voor onderwijzers, medewerkers van het ministerie en NGO’s en hoopt op een nationale dialoog in het Afrikaanse land. Als voorbeeld noemt ze een radiodebat. “Via de radio bereik je veel meer mensen dan via kranten of videofilmpjes. It’s an oral culture, velen kunnen niet lezen en schrijven of hebben geen toegang tot computers.” Behalve aandacht in eigen land hoopt ze dat de situatie in CAR ook zichtbaarder wordt voor de rest van de wereld. “Je ontvangt deze prijs omdat we zien dat je het geld echt nodig hebt”, spreekt Bauer Hopman toe.

De action research award is betaald door the Brightlands Campussen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)