Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Times-ranking: UM iets gezakt

Times-ranking: UM iets gezakt

Photographer:Fotograaf: THE

MAASTRICHT. Net buiten de top honderd: de Universiteit Maastricht heeft haar positie op plaats 94 van de Times Higher Education-lijst niet kunnen handhaven. De UM zakt naar plaats 103. Maar dat kan te maken hebben met een verandering in methode bij THE: instellingen zonder stevige bèta-poot zijn daarbij in het nadeel, analyseert universiteitenvereniging VSNU.

Oxford voert dit jaar opnieuw de lijst aan, nu op de voet gevolgd door Cambridge. Amerikaanse universiteiten zijn van die posities verdrongen, de Europese instellingen zijn in opmars, zegt uitgever Phil Baty van de THE. Maar nog veel meer in opmars is Azië, en met name China. Dat staat voor het eerst met twee universiteiten in de top-30, Beijing en Tsinghua.

De ranking roept nogal wat politieke commentaren op. De VSNU is verheugd dat Nederland met alle reguliere universiteiten in de top-200 prijkt en als geheel zelfs gestegen is, maar waarschuwt voor de opmars van landen waar men meer in onderwijs en onderzoek investeert dan Nederland doet. Aan het komende kabinet om dat recht te trekken, suggereert VSNU-voorzitter Karl Dittrich.

Baty van THE waarschuwt dat Trumps politiek wel eens tot een verdere neergang van de VS kan leiden: dreigende bezuinigingen op fondsen, obstakels die immigranten - en dus ook studenten - in de weg worden gelegd, ondermijnen op termijn de positie van Amerika’s universiteiten, zegt hij. Van de Brexit verwacht hij evenmin veel goeds: “Een enorm risico voor het succes van instellingen in het Verenigd Koninkrijk in de toekomst”, schrijft hij.

 

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)