Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De mens op zijn feilbaarst

De mens op zijn feilbaarst

Film: The Beguiled

Het verhaal: West-Virginia 1864. De Amerikaanse Burgeroorlog is drie jaar in volle gang, als de gewonde yankee-korporaal McBurney (Colin Farrell) in een meisjesinternaat terechtkomt. Hij is de oorlog moe en feitelijk een deserteur. Eenmaal in het internaat, dat gerund wordt door Martha (Nicole Kidman) en Edwina (Kirsten Dunst), begint McBurney zijn manipulatieve spel om te voorkomen dat de vrouwen hem uitleveren. Tegelijk zorgt de aanwezigheid van een man in deze exclusieve vrouwengemeenschap niet alleen voor de nodige onrust maar ook voor een verschuiving in de hiërarchie.

Hoe fijn om in het zuiden van de USA te zijn:

  • The Beguiled (wat je zou kunnen vertalen met ‘zij die misleid worden’) ziet er prachtig uit. Het camerawerk van Phillipe Le Sourd is uitermate fraai. Hij weet het landschap bijna terug te brengen naar het niveau van schilderijen uit de Romantiek. Veel opnames lijken in de ochtend- of avondschemer gedraaid te zijn, terwijl bij de binnenopnames veel gewerkt is met kaarslicht. Regisseur Sofia Coppola koos er bewust voor om haar film in een afwijkend formaat te draaien, waardoor het claustrofobische gevoel versterkt wordt.
  • Ondanks die prachtige, uiterlijke schijn van de kostuums, het fraaie internaat en de mooie landschappen, is The Beguiled een redelijk ongemakkelijke film. Er zit vanaf het eerste moment een onderhuidse spanning die steeds intenser wordt. Opgekropte sensualiteit en onderdrukte frustraties monden uit in een gevoel van noodlot en ontsporing.
  • Sofia Coppola laat zich nergens verleiden tot nodeloos effectbejag en laat heel veel ruimte aan haar acteurs. Farrell is fantastisch als de manipulerende soldaat en wordt zo een intrigant van formaat. Nicole Kidman is meer dan overtuigend als de ogenschijnlijk dichtgesnoerde directrice maar tegelijkertijd smeult er onder haar keurige gedrag een verzengende passie. En Kirsten Dunst hunkert naar erkenning en waardering, pijnlijk om te zien.

Dit reisje naar het zuiden mag aan mij voorbijgaan:

  • De film is aan de trage kant.
  • Niet geschikt voor iedereen die allergisch is voor korsetten en hoepelrokken

Slotoordeel: The Beguiled toont ons een treurig mensbeeld want bijna iedereen is op zoek naar macht en controle en schuwt geen enkel middel. Manipulatie, leugens en bedrog, het wordt allemaal ingezet. The Beguiled toont ons de mens op zijn feilbaarst.

Jan Salden

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)