Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Na Irma de hond uitlaten

Na Irma de hond uitlaten

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Eigenlijk wilde ik deze week een stukje schrijven over activiteiten die dit weekend in het centrum van Maastricht plaats vonden. Nationale Orgeldag, Nationale Monumentendag, het Parcours en het hoogstandje van de UM, festival PAS. Mijn voornemens werden ingehaald door het nieuws. In één uitzending kwam een wonderlijke combinatie van feiten langs. Op de maandag dat onze koning Sint Maarten ging bezoeken, was de Franse president voornemens hetzelfde te doen aan zijn gedeelte van het eiland. Je zou zeggen, beide landen doen hun best hun meeleven met de uitzonderlijke ramp die Sint Maarten trof, op de juiste manier te tonen. Zo snel mogelijk, zonder in de weg te lopen. Wel vinden mensen in het Nederlandse gedeelte dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan de voortreffelijke crisisactiviteiten die de Fransen ontplooien. Maar gelukkig: aan de Franse kant van het bovenwindse eiland ter grootte van Terschelling is men van mening dat juist de Nederlanders prima werk leveren.

Onvrede over de hulpverlening, angst voor de veiligheidsituatie zijn onvermijdelijke kenmerken van het leven na een ramp. Daarbij moet men bedenken dat de kritiek vooral komt van de minst getroffenen. Wie nauwelijks het leven heeft behouden, geen dak meer boven zijn hoofd bezit, en eten en drinken moet gaan zoeken, heeft de eerste periode wel wat anders aan zijn hoofd dan de regering verwijten te maken. Op een overeenkomstige manier zijn in een ziekenhuis

het juist niet de ernstigste patiënten die commentaar leveren. Overleven, noodhulp en bestrijding van plundering, kortom herstel van de sociale orde, staan voorop. Op die momenten verwacht niemand dat alles vlekkeloos verloopt. Wel die bozige vakantieganger die zes uur moest wachten op zijn repatriëring met een militaire vlucht die de overheid zo vriendelijk was hem aan te bieden. Zijn schoenen en sokken waren helemaal nat geworden. Als ik Youp van ‘t Hek was, zou ik zeggen:”Blijf voortaan lekker thuis, lul!”

Orkaan Irma is maandagmiddag afgenomen tot slecht weer met veel wind en regen. Nog steeds wordt zij verslagen door een tv-reporter ter plaatse. Misschien hebt u het gemist maar onze man in Saint Petersburg, Florida, meldde dat men aldaar zijn hond weer uitlaat. Misschien kan de NOS zijn Argus-ogen beter plaatsen in Guatemala na de catastrofale aardbeving. Of in het overstromingsgebied in het oosten van India. Dan wel het grensgebied tussen Birma en Bangladesh bij de vluchtende Rohingya’s .

Hans Philipsen

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)