Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Pessimisme over robotwetenschappers

Pessimisme over robotwetenschappers

Medewerkerscolumn

Daniela Rus, directeur van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory van het Amerikaanse onderzoeksinstituut MIT, trekt in de NRC van afgelopen zaterdag ten strijde tegen pessimisme aangaande robots en kunstmatige intelligentie. Maar in plaats van te verkennen hoe we deze technieken in goede banen leiden, krijgen we de gangbare dooddoeners en reclamepraatjes. ‘We’ worden volgens Rus niet vervangen door robots, want a) zover zijn we nog lang niet, en b) robots gaan ons juist helpen in plaats van tegenwerken.

Twee argumenten die aansturen op dezelfde conclusie, maar elkaar in feite verzwakken. (Zoiets als: ik heb het niet gedaan, en bovendien deed ik het niet expres.) Immers, als robots nog ver in het verschiet liggen, dan lijkt het me juist moeilijker iets zinnigs – positief of negatief - over hun maatschappelijke gevolgen te zeggen. De snelle ontwikkeling van automatische auto’s haar heeft verrast, zegt ze. Wie zegt me dan dat ze zo meteen niet verrast wordt door de snelle ontwikkeling van robots?

Verdacht is bovendien dat leuke toepassingen van AI er volgens Rus onvermijdelijk komen, en onappetijtelijke juist niet. Automatische auto’s: “Het is niet de vraag of ze er komen, maar wannéér.” Killer robots: nog heel lang onmogelijk.

Vreemd. Het lijkt me een minimale stap van algoritmes die slachtoffers vermijden naar algoritmes die slachtoffers maken. Bovendien is de ontwikkeling richting autonome killer robots gradueel.

Helemaal verwarrend wordt het wanneer ze belooft dat robots ons saai en zwaar werk uit handen gaan nemen. Dan nemen ze dus wel degelijk onze plaats in, dunkt me. Rus vindt dat geen probleem, maar je zult voor je inkomen maar van dat werk afhankelijk zijn. Of bedoelt ze dat zij zichzelf geen zorgen maakt, omdat ze ‘creatief’ werk doet en robots daar erg slecht in schijnen te zijn?

Tot slot: je kunt niet, zoals Rus, over ‘we’ praten alsof deze technologieën iedereen op dezelfde manier gaan raken. Er zullen winnaars en verliezers zijn. Robots en AI zijn intrinsiek politiek. Ze gaan andere gevolgen hebben in een neo-liberale marktsamenleving dan in een sociaal-democratie, waar democratisch wordt gedelibereerd over wat techniek kan bijdragen aan een betere samenleving. Dat Rus die politieke kwestie niet agendeert, maakt dat ik niet pessimistisch ben over robots, maar wel over robotwetenschappers.

Tsjalling Swierstra, hoogleraar filosofie

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)