Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

ISN trekt zich terug uit internationale studentenclub

MAASTRICHT. Het International Student Network heeft zich voor de zomer teruggetrokken als hoofdverantwoordelijke van Kaleido, de internationale studentenclub in de Timmerfabriek. Dat betekent dat het geen primaire exploitant wordt. Binnen de Universiteit Maastricht leefden er al langer twijfels over de gigantische taak die ISN te wachten stond. De kleine vereniging met een wisselend bestuur kreeg de programmering en promotie maar moeilijk van de grond. De UM zette er vorig jaar een eigen projectteam op dat voorlopig de kar blijft trekken.

Vanaf het begin – in 2015 tekenden de Universiteit Maastricht en de gemeente een overeenkomst – was het de bedoeling dat het International Student Network (ISN) uitbater zou worden van de internationale studentenclub aan de Boschstraat. Hiermee werd buitenlandse studenten een alternatief geboden voor de vaak massale en onveilige huisfeesten die ze organiseren.
De club zal waarschijnlijk in 2019 officieel worden geopend, maar dan zonder ISN. De vereniging gooide een paar maanden geleden de handdoek in de ring. Volgens Laurie Paul, vorig jaar secretaris van ISN, is besloten dat “het niet werkt. Het plan, zoals dat er nu ligt, wijkt af van datgene waar wij voor getekend hebben. We voelden dat het niet meer ons project was. Het is te groot geworden en wij zijn te klein om het op ons te nemen. Hier zijn professionals voor nodig.”
Die professionals zijn al maandenlang bij de internationale studentenclub betrokken. Al vrij vroeg werd er binnen de UM getwijfeld over de slagkracht van ISN – ze hadden geen ervaring in ondernemerschap(financieel, juridisch, programmering, marketing) en dat er elk jaar van bestuur werd gewisseld, hielp ook niet mee. De UM schoot te hulp in de vorm van personeel. En die hulp werd steeds uitgebreider. Vorig jaar kwam er weinig tot niets van de grond en de samenwerking met de Muziekgieterij, die in hetzelfde pand huist en haar zaal ter beschikking stelt, ging steeds stroever lopen.

Onder leiding van Thomas Schäfer, oud-student, projectleider ‘Student en stad’ en initiatiefnemer van het online portal MyMaastricht, nam een projectgroep het roer over. “Er moest iets veranderen.” Er werd een naam bedacht – Kaleido – en de club kreeg vorm met onder andere stand-up comedy series en tweewekelijkse Trench sessions
(artiesten van eigen bodem en uit het buitenland) waarbij wordt samengewerkt met de Muziekgieterij. “Ons doel is om bij te dragen aan het culturele aanbod voor internationale studenten, om een niche op te zoeken”, zegt Schäfer. “We hebben allerlei ideeën en een eigen visie hoe dat moet gebeuren, dus in die zin krijgen we vrij spel van de gemeente en de universiteit. ISN werd er altijd bij betrokken, maar de samenwerking en communicatie verliepen moeilijk. Als Kaleido moet je inclusief zijn, waarmee ik bedoel dat iedereen erbij mag horen. Volgens mij moet je op die locatie, in de Timmerfabriek, niet een besloten en exclusieve club willen.”

ISN heeft inmiddels een eigen locatie gevonden: Atlas, in het Guesthouse aan de Brouwersweg. “Dit is beter behapbaar”, zegt Paul. De bar is iedere dinsdagavond van acht tot elf uur ’s avonds geopend voor ‘pre’ drinks. Ook heeft ISN er een eigen kantoor en zijn er studieplekken.


Over de uiteindelijke exploitatie en juridische vorm van de club in 2019 wordt nagedacht, zegt Schäfer die met nog twee door de UM betaalde krachten een team vormt. De UM zal de rol van exploitant in elk geval niet op zich nemen. “We hebben nog twee jaar. We richten ons nu vooral op een locatie waar de sfeer goed is, bottom-up een community ontstaat, en waar muziek, educatie (in de vorm van lezingen bijvoorbeeld) en sociale evenementen voorop staan.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)