Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

SSC-directeur zwijgzaam over check op ontgroening

MAASTRICHT. Voor het eerst heeft de directeur van het studentenservicecentrum, Pascal Breuls, onaangekondigde bezoekjes gebracht aan de studentenverenigingen tijdens de ontgroening van de nieuwe leden. Breuls heeft niet alle verenigingen bezocht, zegt hij, maar hij heeft niettemin geconstateerd dat “de besturen veel hebben geleerd van de gesprekken die we met ze gevoerd hebben in het afgelopen jaar”.

Die gesprekken bleken nodig omdat niet alle verenigingen zich in 2016 aan de gedragscode hadden gehouden die speciaal voor ontgroeningen is opgesteld. Daarin staan voorschriften dat bijvoorbeeld vernederingen niet geaccepteerd worden, dat er geen of nauwelijks alcohol in het spel mag zijn en dat de eerstejaars een fatsoenlijke nachtrust moeten kunnen hebben. Tragos bleek vorig jaar op een paar punten de gedragscode overtreden te hebben. De feiten waren niet hemeltergend maar rector Rianne Letschert vond ze ernstig genoeg om het bestuur een fikse waarschuwing te geven: nog een keer over de schreef, ook gewoon gedurende het studiejaar, zou een vermindering van de subsidie met zo’n 8000 euro betekenen, een derde van het totale bedrag.

Dat het college van bestuur alert is op studentikoos wangedrag in de groentijd heeft alles te maken met excessen die vorig jaar met name in Groningen maar ook elders plaatsvonden. De UM wil niet op die manier in het nieuws komen, heeft Letschert meermalen verklaard. De verenigingen leveren daarom verplicht gedetailleerde draaiboeken in; om te controleren of men zich daaraan houdt kondigde Breuls vorig jaar zijn bezoekjes aan. 

Waar Breuls precies is geweest en wat hij daar aantrof wil de SSC-directeur niet zeggen. Dit in afwijking van een eerdere aankondiging dat hij zijn indrukken met Observant zou delen. Meteen na de ontgroeningsweek zei hij dat hij daarmee nog even moest wachten omdat hij eerst het college van bestuur wilde inlichten. Dat zou afgelopen week zijn gebeurd. Het enige wat hij op dat moment kwijt wilde was dat “hier en daar de grenzen zijn opgezocht” maar dat het allemaal “niet wereldschokkend” was.

Deze week wilde Breuls nog steeds geen opening van zaken geven, nu omdat hij in de komende tijd met de verenigingsbesturen gaat praten, zo liet hij per e-mail weten. Of die gesprekken over eventuele inbreuken op de gedragscode gaan, is dus niet duidelijk.

Over de vraag welke verenigingen door hem zijn bezocht is uit andere bron intussen iets bekend geworden. Het betreft in ieder geval Circumflex en Koko. Dat die laatste vereniging met een bezoek is vereerd om toe te zien op de ontgroening is opmerkelijk: Koko organiseert principieel geen ontgroeningen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)