Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Corpsballen weer onder vuur

NEDERLAND. Niet alleen in Groningen neemt de kritiek op studentverenigingen toe. Ook in centrum van Amsterdam wordt steeds harder geklaagd over bewoners van dispuutshuizen, die voor veel overlast zouden zorgen.

Volgens de Amsterdamse krant Het Parool “raakt het geduld met corpsballen op”. Daarom wil de gemeente de deze zomer aangenomen ‘aso-wet’ inzetten. Daarmee kunnen behalve huurders van woningcorporaties ook eigenaren van koopwoningen op straat worden gezet.

 

Terreur

Steen des aanstoots is het huis van een dispuut van het Amsterdamsch Studenten Corps, waar omwonenden al jaren last van hebben. Ze klagen over verstoorde nachtrust en rotzooi op de stoep, en zijn het zat om “geterroriseerd” te worden. Volgens Het Parool geven zo’n vijftien dispuutshuizen in Amsterdam overlast.

 

Studentenverenigingen liggen sowieso steeds meer onder vuur. Na meerdere incidenten bij het Groningse corps Vindicat hebben de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool de bestuursbeurzen van de vereniging voorwaardelijk stopgezet.

 

De TU Delft was in juni minder coulant en ontnam studentenvereniging Virgiel direct alle beurzen. Het bestuur had verzwegen dat een studente aan haar ontgroening een hersenschudding had overgehouden. Ze liep daardoor een half jaar studievertraging op.

 

Eenzijdig

Vice-preses Ruben Puylaert van de Landelijke Kamer van Verenigingen reageerde vandaag bij Radio 1 op alle ophef: “De berichtgeving is wat eenzijdig. Als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan, moet dat natuurlijk worden gemeld. Maar er is ook een andere kant.”

 

Volgens hem worden incidenten in de media breed uitgemeten, terwijl er amper aandacht is voor de positieve kanten van het verenigingsleven. “Veel verenigingen zijn al honderd jaar plekken om jezelf te ontwikkelen en een fantastische studententijd te hebben. En in Utrecht, waar ik zelf studeer, is afgelopen jaar 150 duizend euro opgehaald voor een goed doel. Dat zijn berichten die je minder leest.”

 

HOP, Matthijs van Schie

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)