Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ook de Maastrichtse student leent om te sparen

MAASTRICHT. “Dit jaar leen ik maximaal, omdat ik naast mijn coschappen weinig tijd heb voor een bijbaan. Het is een bewuste keuze. Als arts ga ik straks genoeg verdienen om mijn studieschuld af te lossen”, zegt Isis Ensink, derdejaars geneeskunde. Het aantal lenende studenten is in de afgelopen twee jaar toegenomen. Daarnaast wordt het bedrag hoger. Steeds vaker zetten studenten het geld van DUO op hun spaarrekening. Dat blijkt uit een recent verschenen rapport van het Nibud.

Voor steeds meer studenten lijkt een studieschuld een normale zaak. Een deel zegt dat zij eenvoudigweg lenen omdat de voorwaarden zo gunstig zijn. Een zorgwekkende ontwikkeling volgens het Nibud. Studenten moeten goed beseffen dat ze een schuld aangaan en dat ondoordacht lenen kan leiden tot onnodig hoge schulden.

Observant hield een kleine steekproef en vroeg zestien UM-studenten naar hun leengedrag. Hun antwoorden komen overeen met de resultaten van het rapport. Dertien van de ondervraagden geven aan dat zij lenen. Elf van hen lenen meer dan zij nodig hebben voor collegegeld, boeken en huur. Zij sparen zodat ze iets achter de hand hebben of geven het uit aan leuke dingen. Willemijn van der Wal, derdejaars geneeskunde: “In de vakantiemaanden leen ik wat meer dan door het jaar heen.” “Iedereen doet het”, meent Juul Berens, eveneens derdejaars geneeskunde. “Meer lenen dan je nodig hebt werd zelfs geadviseerd. Mijn ouders staan daar achter”, zegt tweedejaars biomedische wetenschappen Teun Giesen.

Er zijn ook studenten die er voor kiezen om niet te lenen. Niek Cleyndert, masterstudent International European Tax Law, werkt liever voor zijn geld. Voorheen heeft hij wel geleend, maar “stiekem loopt je schuld snel op”. En werken heeft nog andere voordelen. “Als ik nu vijftien euro uitgeef, weet ik dat ik er ruim een uur voor heb moeten werken”, aldus Cleyndert. Helen de Foer, eerstejaars Economics & Business Economics, voegt daaraan toe dat werken ook beter is voor het CV en de sociale vaardigheden.

Yuri Meesen

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: