Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De vrouw van Spreeuw

De vrouw van Spreeuw

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Vorig weekend vond in Maastricht het vijfendertigste Festival Musica Sacra plaats. Zo’n zeventig voorstellingen en evenementen op zo’n  twintig locaties. Indrukwekkend in aantal, variatie en kwaliteit. In het begin was het festival vooral gewijd aan katholieke kerkmuziek, nu is de inhoud sacraal in brede zin. Bovendien is er sprake van een kunstenfestival met muziek, theater, dans, film, beeldende kunst. Vaak in combinatie. Van de tweeëntwintig locaties zijn er nog maar tien kerken.

Jaren gingen N. en ik er prat op dat we ruim vijftien verschillende concerten of voorstellingen bezochten. Dit jaar haalden wij er zeven. Veel moois is aan ons voorbijgegaan. Al was het alleen maar omdat de locaties behoorlijk uit elkaar liggen. De kern van het festival blijft toch muziek in kerken. Voor mij was dat vooral de Cappella Mariana in de kapel van de Zusters Onder De Bogen. Zangers van het religieuze repertoire van de middeleeuwen tot de vroege barok. De Cappella zingt in de Champions League als ik me zo mag uitdrukken. Bovendien is mijn festival pas goed als ik het jaarlijks concert bij de Zusters heb bijgewoond.

Een sterk punt dit jaar was het thema: In het begin. Die woorden verwijzen naar “dat ene ondeelbare, allesomvattende en tegelijk onbevattelijke moment”. In de wetenschap kreeg dat moment, tijd en plaats onbekend, de naam Big Bang of Oerknal. In de godsdienst en de mythologie De Schepping. Waar mensen zijn, bestaat de behoefte aan antwoord op de vraag waar we vandaan komen. Elke cultuur kent een scheppingsmythe. Er zijn vele varianten van het begin, al zijn er overeenkomsten. Er zijn ook meer beginnen: de geboorte van Jezus is een nieuw begin. In onze levens kennen we de geboorte en de volgende levensfases. De seizoenen en de dagen kennen een verloop. Voor kinderen zijn vragen ‘waar komen we, kom ik vandaan’, uiterst boeiend. Jarenlang hebben N. en ik kleinkinderen voorgelezen uit een boekje met de scheppingsmythe van een volk, ergens in Azië. Het begin was ongeveer als volgt: “Nergens was niks. Overal was leegte. Niets viel er te horen of te zien. En toen viel de vrouw van Spreeuw in een pot rode verf. Ineens begon alles te bewegen en kreeg kleur. Overal mensen met vrolijke gezichten.” Zo moet het ongeveer zijn gegaan. Elke mythe lijkt een beetje op deze. Het voorleesboek met plaatjes is allang elders terecht gekomen bij een nieuw begin.

Hans Philipsen

 

          

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: