Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Leer ze fietsen!

Leer ze fietsen!

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Wij zijn, lezers, een internationale universiteit. En, zo moet ik eerlijk bekennen, dat is niet altijd gemakkelijk. Vroeger, toen we nog Rijksuniversiteit Limburg heetten en probeerden zo veel mogelijk niet-Limburgse maar wel Nederlandse studenten binnen te halen omdat we het met alleen Limburgers niet gingen redden, vroeger dus, toen kon je nog wel eens een grapje maken als je in de rij voor de mensa stond. Iets gevats over het aanbod, over de kleur van de rijst, de lengte van de rij, noem maar op. Gewoon in het Nederlands. Je liep natuurlijk kans dat een diep-autochtone Limburger je niet verstond met je accent van boven de rivieren, of van boven Venlo zal ik maar zeggen, maar toch, er was in principe communicatie mogelijk in onze moerstaal. Tegenwoordig moet je dat soort grapjes niet meer maken, althans niet in het Nederlands want dan wordt er glazig omgekeken, als er überhaupt al gereageerd wordt. Dat is nogal een rem op de intermenselijke communicatie, vind ik, want maak maar eens een grapje in het Engels van dezelfde kwaliteit en spitsvondigheid! Dan sta je te hakkelen, wedden? En dan is de lol er gauw af, van zo’n grapje.

Je kunt natuurlijk zeggen: leer beter Engels. Ja hallo, is waar, maar bereik je dan de finesse in taalgebruik die je wel in je eigen taal hebt? Nog een ander probleem is: stel dat je naar de nonnen in Vught gaat en fantastische grappen leert maken in het Engels, hoe groot is dan de kans dat die ander je verstaat? Want dat is een Duitser, of een Koreaan, of een Portugees. (A) misschien hebben die helemaal geen gevoel voor humor. Als ze je (B) al verstaan dus, want die zijn allemaal mooi niet naar de nonnen in Vught geweest. Dus dan spreek je ineens weer te goed Engels.

Altijd problemen, dat internationale gedoe.

Ook op straat. Qua inburgering mag er nog wel het een en ander gebeuren, begreep ik van een collega. Die vertelde me een dramatisch verhaal over een bijna-botsing met een fietser. Het ging zo, de collega draait met zijn bescheiden bolide vanaf de Bredestraat links het Vrijthof op, om meteen naar rechts te draaien, de Papenstraat in. Het is er eenrichtingsverkeer voor auto’s, maar fietsers en scooteraars mogen tegenwoordig ook tegen de richting in rijden, naar beneden dus want de Papenstraat loopt omhoog. Om die reden is er voor de dalende fietser aan de linkerkant een streep op de weg getrokken en zijn er de bekende fietsjes op geschilderd. In de rijrichting, dus naar beneden.

Voor de collega reed een fietser, die ook van Vrijthof naar Papenstraat ging. Op een fiets van het Student Hotel. Dan weet je: een buitenlander waarschijnlijk, alleen die kunnen dat ‘hotel’ betalen en dan krijgen ze er dus kennelijk een fiets bij. De collega rijdt al wat voorzichtiger, die buitenlanders snappen de verkeersregels meestal niet en fietsen vinden ze ook vaak moeilijk, met als traditioneel hoogtepunt de Aziaten die de grootste moeite hebben om hun stuur recht te houden en daarom van links naar rechts over straat zwalken. Deze jongeman, het was een jongeman, was geen Aziaat, en fietsen kon hij technisch gesproken prima. Maar wat doet de knul? Eenmaal de bocht om in de Papenstraat, mijn collega wilde net gas geven om er snel voorbij te gaan, manoeuvreert hij plots naar links, rijdt even midden op de weg en verhuist dan naar de fietsstrook aan de linkerkant. Aan de linkerkant!  Hij gebaart boos naar de auto. Want die jongeman denkt: ik zie een fiets op de weg geschilderd, ook al is het op z’n kop, er is een lijn getrokken, dus daar moet ik rijden!

Hij had dubbel mazzel, deze fietskluns, excusez le mot: a) dat er geen scooter of fietser naar beneden kwam, en b) dat mijn collega op tijd remde.

Vandaar mijn dringende oproep aan de leiding van ons studentenservicecentrum: waarde Pascal, (we kennen mekaar…) organiseer als de donder een verplichte fietscursus voor al die buitenlanders, ram de verkeersregels erin en leer ze dan meteen ook dat ze hun hand uitsteken als ze afslaan! Voordat er dooien vallen!

 

Albert Bergbroeder

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: