Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Is Groningen ineens zo veel beter vanwege Feringa?”

“Is Groningen ineens zo veel beter vanwege Feringa?”

Photographer:Fotograaf: UM

Martin Paul over THE-ranglijst

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht zakte van de 94ste plaats naar 103 in de universiteitenrangorde van Times Higher Education (THE). Presteert de UM slechter? Nee, zegt Martin Paul, voorzitter van het college van bestuur. Hij liet de uitkomsten analyseren en wat blijkt? Op vier van de vijf criteria scoorde de UM juist hoger dan in 2016. Onderwijs, onderzoek, derde geldstroom en internationalisering, allemaal net iets beter. Alleen bij de citaties ging het mis. Paul: “En dat komt door een verandering van methode. Publicaties met meer dan duizend auteurs telden eerst niet mee, nu wel. En die tref je vooral in de bètahoek; wij hebben niet zo veel bèta.”

De uitkomsten dienen sowieso met de nodige reserve te worden bezien, vindt hij. “Onder meer bij onderwijs (teaching) speelt reputatie een rol, dat telt voor 30 procent mee. Dan nemen ze contact op met wetenschappers in de hele wereld en vragen naar de beste universiteiten in Nederland. Die mensen kennen vaak Maastricht niet. Jonge universiteiten zijn hier systematisch in het nadeel.”

Bovendien zijn de gebruikte indicatoren voor onderwijskwaliteit aanvechtbaar. Daaronder vallen de aantallen promoties en de begroting per wetenschapper, terwijl noch de rendementen - hoeveel studenten studeren binnen hoeveel jaar af - noch de studenttevredenheid een rol spelen. “Dat zijn betere indicatoren voor onderwijskwaliteit”, zegt Paul.

De collegevoorzitter zegt overstelpt te worden met lijstjes en deellijstjes, “bijna wekelijks is er wel weer iets, dan staan we weer daar en daar met cultuurwetenschappen, dan weer met iets anders”.

De enige ranking waar hij minder sceptisch over is, betreft de lijst met jonge universiteiten. “Dat is een betere vergelijking dan wat de THE doet. Ons vergelijken met Harvard is zinloos. En de Sjanghai-ranking kijkt bijvoorbeeld naar Nobelprijzen: Groningen stijgt daarin vanwege Ben Feringa, maar is die universiteit nu beter dan een jaar geleden?”

De UM gaat “rationeel” om met de lijsten, zegt Paul. “We doen niet aan rankingsfetisjisme. En uiteindelijk doet Nederland het goed, er zijn 17 duizend universiteiten in de wereld, in de eerste 170 zit je bij de top 1 procent, dan hoef je niet ontevreden te zijn. En het is nu eenmaal zo dat ouders, het buitenland en de politiek naar die rankings kijken. Daar moet je rekening mee houden. Nuttig zijn ook de data die ze opleveren, daar kunnen we van leren.”

 

Wammes Bos

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)