Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Als je iets bereikt mag je trots zijn”

“Als je iets bereikt mag je trots zijn”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

De zeven zonden van mountainbiker Sophie von Berswordt-Wallrabe
 • Hebzucht. Ik wil altijd winnen, medailles halen. Ik heb in mijn jeugd al veel gefietst en heb bij mijn ouders een boekenkast vol bekers staan. Ik was Benelux-kampioen bij de junioren, haalde zilver bij het NK voor nieuwelingen. Ik wil het beste uit mezelf halen, ben perfectionistisch, zowel in mijn studie als met het mountainbiken. Ik wil bewijzen dat topsport en studeren samengaan. Soms zit ik daardoor tegen de grens van wat kan aan, of wat nog gezond is. Ik houd ook van mooie spullen, vooral dingen die ik niet kan betalen. Dus wacht ik op de uitverkoop of spaar ik ervoor.
   
 • Gulzigheid. Elke duursporter verbrandt veel calorieën. Ik kan veel eten, mijn gewicht blijft vrij constant. Ik eet gezond en goed, zoveel mogelijk biologisch. Ik houd van luxe, zoals buitenlandse kaasjes, goede rode wijn en vlaai of ander lekkers van de bakker. Als we gaan fietsen met een caféstop onderweg - koffie met gebak - ga ik altijd mee.
   
 • Onkuisheid. Ik heb een vriend. Ze zeggen dat je beter geen seks voor de wedstrijd kunt hebben, mijn vriend gaat meestal niet mee naar internationale wedstrijden, dus dat is geen punt. Ik ben dun, afgetraind, goed gespierd, daar mag ik trots op zijn. Maar die tan lines (gebruinde armen en benen tot aan broekspijp en mouw) vind ik niet zo aantrekkelijk.
   
 • Jaloezie. Ik ben jaloers op dames van mijn leeftijd die prof zijn en veel tijd hebben om te trainen. Ze hebben bovendien de beste onderdelen op hun fiets, de mooiste brillen, kleding en heel veel ondersteuning van hun team. Het zijn vaak Zwitsers, daar is mountainbiken een grote sport, het krijgt veel aandacht en geld. Dat werpt zijn vruchten af. Er staan veel Zwitsers in de top tien. De Nederlandse delegatie steekt daar schraal bij af. Ik moet bijvoorbeeld gewoon zelf koken. Mijn vader die ook fietstrainer is, treedt op als soigneur, maakt mijn fiets in orde, regelt de bidons. Hij is tijdens wedstrijden heel belangrijk.
   
 • Luiheid. Ik kom misschien lui over omdat ik vaker een middagdutje doe. Schoonmaken, was opvouwen en kamer opruimen zijn niet mijn eerste prioriteit. Nu ik veel reis ruim ik zelfs mijn koffer niet meer uit. Maar als het gaat om mountainbiken en studeren ben ik juist heel actief. Ik heb tot nu toe al mijn vakken gehaald, ik ga pas komend jaar uitlopen omdat ik aan alle Europese wereldbekers ga meedoen. Ik ben dan van april tot september veel in het buitenland.
   
 • Woede. Als de wedstrijd niet loopt zoals ik wil, dan kan ik heel boos zijn, vooral op mezelf. Ik reageer me dan vaak af op mijn vader. Ik ben niet aanspreekbaar, chagrijnig, niets is goed. Al leer ik bij. Ik zie nu dat ik niet moet focussen op de uitslag, anders ben ik de hele wedstrijd alleen maar bezig met ‘lig ik op de juiste plaats?’. Ik moet letten op mijn manier van rijden: is het technisch goed? Dan ben ik minder gestrest, heb ik meer plezier en gaat het koersen beter. Ik ben ook kwaad als ik geen acht haal voor een toets, al wordt ook dat minder. Ik ben een streber maar accepteer beter dat ik door mijn topsport niet voor de volle honderd procent voor de studie kan gaan.
   
 • Hoogmoed. Ik ben eerder vrij bescheiden, al wil ik wel laten zien wat ik kan. Als je iets bereikt mag je trots zijn. Voor mijn gevoel heb ik nog niet echt iets bereikt. Wanneer wel? Als ik de WK kwalificatie haal en daar bij de top twintig kom. Ik heb geen idee of dat haalbaar is. Haal ik het niet dan ga ik nog harder mijn best doen.

Sophie von Berswordt-Wallrabe, 21, derdejaars bachelor Nederlands recht. Geboren in Alkmaar, woont in Maastricht

Traint gemiddeld tien uur per week op de fiets en minimaal een uur in de gym. Lid van dealerteam ‘Liv Theo Schilder Tweewielers’. Traint voor kwalificatie WK 2018 in Zwitserland

Beste prestatie tot nu toe: vierde op Nederlands kampioenschap bij de elite dames (“Ik hoor nog bij de beloftes, onder de 23”), twee wedstrijden gewonnen in Benelux Cup en achttiende in wereldbekerwedstrijd Zwitserland

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)