Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Jijmaghetzeggen

Jijmaghetzeggen

Jongeren presenteren hun plannen voor toekomst Maastricht

MAASTRICHT. “De afstand tussen gemeente en inwoners is de afgelopen jaren te groot geworden. Er gebeurt heel veel, maar niet genoeg”, aldus Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht. En dus organiseerde Debatcentrum Sphinx afgelopen zondagmiddag in Centre Céramique de presentatie van de zogenoemde ‘Burgerbegroting’. Oftewel plannen van jonge Maastrichtenaren – vier groepen: Afro-Maastrichtenaren, scholieren, kansarme jongeren en studenten - over de toekomst van de stad. Hun budget: 50 duizend euro. Fictief, dat wel.

De voorstellen lopen uiteen van een cultureel centrum voor Afrikanen in Maastricht tot de installatie van elektriciteit-producerende sporttoestellen in Maastrichtse parken. De scholieren willen hun ‘cv pimpen’ en hun interesses verkennen bij lokale instellingen, maar wel graag binnen schooltijd: prestatiedruk en huiswerk genoeg. Ze willen ook graag meelopen met studenten, om van hen te leren hoe die met de druk omgaan.

De studenten zelf, vertegenwoordigd door Martin van Rooij, voorzitter van de Maastrichtse Studentenraad (MSR), komen met een plan dat de 50 duizend euro ruimschoots overschrijdt. Volgens de MSR is een eenmalig project niet genoeg om de problemen -denk aan huisvesting voor buitenlandse studenten, maar ook moeilijkheden bij de start van eigen bedrijfjes - van jongeren op te lossen, en is er een “verandering van het besluitvormingsproces” nodig. Hun oplossing: de installatie van een Jongerenombudsman, een vertegenwoordiger van scholieren, studenten en starters. De burgemeester vindt het een “prachtig plan”, en bovendien “de enige manier om snel verbinding te krijgen”.

Penn-te Strake prijst alle voorstellen uitbundig (“top”, “fris”, “geweldig”), regelt ter plekke een meeloopdag voor een van de scholieren, en benadrukt herhaaldelijk dat het “helemaal goed moet komen”. Zo enthousiast is ze, dat gespreksleider Rudy van Beurden uitroept: “Zo zou de gemeente moeten werken, scheelt vier dagen werk!” Maar dat gaat de burgemeester toch iets te ver: de groepen worden uitgenodigd om hun plannen voor te stellen aan de gemeenteraad, maar zullen die wel eerst verder moeten uitwerken. Toch nog huiswerk voor de scholieren.

Fleur Damen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)