Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik houd graag de controle en ben het liefst intellectueel dominant”

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Anoniem (1989, geboren in Heerlen)/ hij doet drie FHML-masters, sinds 2017/ single/ woont in Kerkrade

Wat is de grootste misvatting over jou? Dat ik afstandelijk ben en mezelf afscherm. Dat komt misschien omdat ik niet goed ben in small talk, in het voeren van zo’n niksig gesprekje. Dat gaat ver terug. Mijn vader zei altijd: ‘Je kunt altijd naar me toe komen met een probleem, maar niet om de dag door te spreken.’ Dat ik hoogbegaafd en hypersensitief ben, helpt ook niet. Mensen zien me vaak niet zoals ik ben, aan het eind van het studiejaar komen ze erachter dat ik eigenlijk heel aardig ben. Ik zou willen dat mensen meer in me investeren. Nu neem ik vaak het initiatief. Het scheelt dat ik vrij extravert ben en makkelijk met iedereen aan de praat raak. Laatst nog tijdens de Inkom stond ik op een Tragosfeest, zomaar, om te socialiseren, en binnen de kortste keren stonden er tien vrouwen om me heen.

Mijn wortels liggen in... Hongarije. Mijn overgrootvader is van daaruit naar Kerkrade gegaan om in de mijnen te werken. Op zeker moment ging hij weer samen met zijn zoon, dus mijn grootvader, terug maar strandde in Tsjechië. Daar ontmoette mijn opa mijn oma. Ze woonden er jarenlang, ook mijn vader is er geboren, maar op een dag vertrok het gezin ook weer naar Kerkrade. Ik weet niet precies waarom, waarschijnlijk om werk te zoeken. Mijn vader is er opgegroeid. De familiegeschiedenis begint waarschijnlijk in Oekraïne, dichtbij de Hongaarse grens.

Ich bin enne Kirchröatsjer. Totaal niet. Ik ben er opgegroeid maar heb er geen enkele band mee. Ik woon daar nu omdat ik in Maastricht studeer, maar ik ben er liever weg. Ik vind het verschrikkelijk als Kerkradenaren met dat vette accent op L1 worden geïnterviewd. Ik spreek geen dialect en ben blij dat ik dat accent niet heb. Veel Kerkradenaren zijn ongeschoold en hebben een lage SES [sociaal-economische status]. Ik pas daar gewoon niet.

Niemand weet dat ik... Ehm, moeilijk, mensen weten zoveel niet van me. Ik heb niks te verbergen maar ik gooi ook niet zomaar alles op straat. Ik heb een Facebookaccount maar niet onder mijn eigen naam. Ik heb dat account alleen maar omdat dat handig is in studiegroepen. Ook Whatsapp wordt veel gebruikt. Van medestudenten hoor ik dat ze soms tachtig berichten per uur krijgen. Ik weet niet anders dan dat je sms-berichten stuurt om te zeggen dat je eraan komt of dat je vertraging hebt. Als je wilt communiceren, pak je de telefoon. Of je gaat gewoon ouderwets met iemand om de tafel zitten.

Zo vader zo zoon. Mijn vader werkt voor de fiscus, hij doet fraude-onderzoek. We liepen laatst door Maastricht, en ineens zag hij een auto op de openbare weg met onkruid bij de voor- en achterbanden. Hij vraagt zich dan meteen af of de eigenaar wegenbelasting betaalt. Ik ben uiteindelijk niet in zijn voetsporen getreden, maar om bij het begin te beginnen: op de basisschool adviseerden docenten om laag in te zetten en stuurden me naar het VMBO. Ik was toen niet in goeden doen, maar dat kwam omdat mijn ouders in scheiding lagen. Van het VMBO kwam ik op het MBO terecht. Ik had er zo genoeg van dat ik op mijn 17e contact heb gezocht met de leerplichtambtenaar en mijn situatie heb uitgelegd. Ik kreeg toestemming om vier jaar MBO in één jaar doen. Daarna schoof ik door naar het HBO, Open Universiteit, Jönköping University, Maastricht School of Management,  en in 2016 schreef ik me in aan de UM. Ik had natuurlijk op het gym of atheneum moeten beginnen, en heb me daar later ook weleens boos over gemaakt, maar ik heb er geen spijt van. Ik heb veel ervaring en mensenkennis opgedaan, kan met iedereen overweg, maak in Randwyck weleens een babbeltje met de poetsvrouw of de bibliothecaris.

Ik ben klaar voor een relatie. Ja, ik denk het wel. Drie jaar geleden ging het uit met een rechtenstudent aan de UM. We waren te verschillend. Daarna heb ik weleens wat gedate, maar ik mis soms al snel mijn vrijheid. Ik ben ook niet heel goed met relaties, vind het niet altijd makkelijk om mijn ware zelf te laten zien. Ik houd graag de controle en ben het liefst intellectueel dominant, ook om zo emotionele gesprekken te omzeilen. Ja, misschien dat mensen me juist dan onpersoonlijk vinden, zou kunnen.

Lijflied. O god, ik luister veel naar muziek maar altijd willekeurig, via Spotify.  Ik heb een gratis abonnement, en wel zonder reclame. Met een speciaal programma kun je de reclameservers blokkeren. Ik heb die truc bij Spotify gemeld, ze zijn blij met deze informatie en belonen die. Ik ben nu daarover in gesprek. Ook Stuvia, een bedrijf dat samenvattingen verkoopt, heb ik laten weten dat ik elke samenvatting kan downloaden zonder te betalen. White hat hacking noem je dit. Ik vind dat leuk en ben er handig in. 

Ideale bijbaan. Ik werk op projectbasis voor de NVAO, de organisatie die het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen keurt. Als lid van een commissie bezoek je dan bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam, zoals ik pas heb gedaan, en dan praat je met studenten en medewerkers van alle rangen en standen. Van te voren krijg je een stapel rapporten mee naar huis die je moet doornemen.

Over tien jaar... Ik ben heel ambitieus en wil mensen het belang van privacy voorhouden. “Ik heb niets te verbergen”, zeggen mensen dan. Dat weet je dus niet. Je zult niet de eerste zijn die ontslagen wordt vanwege een opmerking of foto op Facebook. Of die Nederlandse Turk die Erdogan op social media zou hebben beledigd en bij aankomst in Turkije werd gearresteerd. Veel mensen hebben nauwelijks in de gaten dat ze op Facebook niet alleen communiceren met hun vrienden maar met de hele wereld.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: