Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nieuwe aanpak Summer School leidt tot flinke dip

MAASTRICHT. De Maastricht Summer School verwelkomde afgelopen zomer bijna de helft minder deelnemers dan in 2016. De oorzaak zit ‘m in een nieuwe aanpak: eerdere aanmelddatum, een minimum aantal van zeven deelnemers, nieuwe prijzen en strengere taaleisen.

De Summer School – een wisselend aanbod van cursussen in de maanden juli en augustus – draait sinds 2012 als een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Maastricht, Hogeschool Zuyd en de Maastricht School of Management. Werden er vorig jaar ongeveer 350 deelnemers verwelkomd, afgelopen zomer bleef de teller steken op 160, vertelt Jorg de Vette, afdelingshoofd van het Center for European Studies & Maastricht Summer School. Wel trok een nieuwe Pre-Academic Training, een kennismaking met de Universiteit Maastricht en het onderwijssysteem, nog 63 aankomende internationale Maastrichtse bachelor- en masterstudenten.

De Vette nam vorig jaar het directeurschap van de Summer School op zich. “Er was weinig archief, weinig gestandaardiseerd, en dat hoort bij een pioniersfase, maar na vijf jaar wilden we het professioneler inrichten; alleen nog maar een-, twee, of drieweekse cursussen met een vast aantal ECTS, vast aantal contacturen en vaste prijs. Voorheen was het aanbod losser en diffuser. Dat vonden we niet handig voor de uitstraling, noch voor de geïnteresseerden.”
Ook is de aanmelddeadline vervroegd naar 1 juni. “Studenten konden zich in het verleden aanmelden tot de cursus daadwerkelijk begon. Maar organisatorisch geeft dit te veel problemen.” Daarnaast moeten er per cursus minstens zeven mensen deelnemen.

De Vette: “Wat ook niet heeft meegeholpen, is dat wij pas per 1 november met docenten konden gaan onderhandelen over de nieuwe financiële opzet. Ook hebben we de cursussen opgenomen in SAP, zoals dit met al het onderwijs van de UM gebeurt. De koppeling tussen SAP en de nieuwe UM-website werkte niet. Uiteindelijk zijn alle cursusbeschrijvingen als pdf op de website gezet, maar toen was het dus begin maart.”
Nu de “transitiefase” achter de rug is, hoopt De Vette dat het nieuwe aanbod komende november al online komt waardoor het aantal inschrijvingen in 2018 er rooskleuriger uitziet.

Een cursus die werd geannuleerd vanwege een te laag aantal aanmeldingen is Power, Media and Democracy van filosoof René Gabriëls, sinds het begin een vaste kracht voor de Summer School. Jammer, zegt hij, maar het plezier dat hij beleeft aan de Summer School lijdt er niet onder. “Het is fijn omdat je veel vrijer bent dan in het reguliere onderwijs. Niemand bemoeit zich met je cursus.” Zijn tweede vak, Global Justice, kon wel doorgaan. Ook Leonhardt van Efferink moest afgelopen zomer een streep zetten door vier van zijn zes vakken vanwege te weinig animo - vorig jaar had hij nog 89 studenten, nu 21. Begonnen als gastspreker aan de School of Business and Economics werd Van Efferink er later ‘tijdelijk’ docent en tutor van het vak Country Risk Analysis.
Ook hij ziet 2017 als een overbruggingsfase waarin hij zich heeft moeten aanpassen qua duur en contacturen. “Eerst had ik rond de 25 uren en nu 18. Maar dat heeft uiteindelijk helemaal niet slecht uitgepakt. Ik geef mijn studenten op woensdag vrij voor een eigen opdracht. De rest van de tijd is er ruimte voor het groepsproces.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)